Sudbina Vali-e-Asr džamije: Futuristički izgled podijelio društvo i vjernike

J. M.
Sudbina Vali-e-Asr džamije: Futuristički izgled podijelio društvo i vjernike
Kada su vlasti Teherana naručile izgradnju džamije u blizini gradskog pozorišta, to je bio težak zadatak za arhitekte.

Jer, pozorište podignuto prije Islamske revolucije 1979. godine jedna je od najprepoznatljivijih građevina iranske metropole, ima spektakularnu popločanu kružnu strukturu sa spoljnim stubovima i najveći je prostor za umjetnike u državi.

Arhitekti Reza Daneshmir i Catherine Spiridonoff odlučili su da se nova Vali-e-Asr džamija harmonično nadoveže na pozorište. Moderna građevina izgrađena je u obliku talasa usmjerenog prema Mekki no koncept je izazvao ogromne kontroverze.

Vjerski ekstremisti odbijaju da Vali-e-Asr prepoznaju kao džamiju, žale se da nema minaret ili odgovarajuću kupolu, ali i da djeluje minorno u odnosu na pozorište.

Džamija je trebalo da bude zvanično otvorena ovog ljeta, skoro 10 godina nakon što je posao dizajniranja povjeren teheranskoj arhitektonskoj firmi Fluid Motion.

Zgrada je skoro završena, ali kontroverze koje je prate dovele su do prekida finasiranja projekta pa enterijer nije dovršen.

Sudbina džamije je i dalje pod znakom pitanja, neki mediji ukazuju da je vlasti namjeravaju pretvoriti u Islamski kulturni centar, s mogućim fizičkim promjenama.

Vali-e-Asr džamija prostire se na površini od 3.855 kvadratnih metara, podignuta je na sedam spratova, visoka 32 metra od kojih je samo 20 metara iznad zemlje, ima velike sale za klanjanje, kulturni centar, rezidenciju imama...

Gradnja džamija predložena je prije 14 godina kada je kontroverzni Mahmoud Ahmadinejad bio gradonačelnik Teherana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije