Šetao psa na plaži, a onda ostao iznenađen onim što je vidio: Pogledajte šta je izvirivalo iz zemlje

1
Radiosarajevo.ba
Šetao psa na plaži, a onda ostao iznenađen onim što je vidio: Pogledajte šta je izvirivalo iz zemlje
Foto: Printscreen / Ilustracija/Plaža

Nedavno otkriće na plaži u sjeveroistočnoj Engleskoj, na zaljevu Foxton u Northumberlandu, pridonijelo je neočekivanim arheološkim i geološkim spoznajama, zahvaljujući šetaču pasa koji je primijetio neobične jame u blizini obale.

Na početku se mislilo da bi jame mogle biti drevni grobovi iz bronzanog doba ili srednjeg vijeka, ali nakon detaljnog iskopavanja stručnjaci su preispitali tu pretpostavku.

Prema objavi na blogu Nacionalnog pejzaža obale Northumberlanda, jame su u stvari spremnici za mamce ili akvarijumi za ribe iz postsrednjovjekovnog ili modernog razdoblja, a ne grobni artefakti. Te strukture karakteriziraju bočne i temeljne ploče od škriljevca s debelim oblogama od gline, ovalnog su oblika i nedostaje im gornja ploča.

U Sarajevu održana konvencija 'Bosna je naša - bosanska': Usvojena zajednička izjava od devet tačaka

U Sarajevu održana konvencija 'Bosna je naša - bosanska': Usvojena zajednička izjava od devet tačaka

Helen Wilson-Beevers, koja komunicira za Nacionalni pejzaž obale Northumberlanda, izjavila je za Fox News Digital da je jedna od jama prvi put primijećena još 2013., ali ostale strukture nisu bile poznate istraživačima do nedavnog otkrića.

Prema lokalnom historičaru Adrianu Osleru, postoji historijska dokumentacija o ribolovnoj aktivnosti na tom području u 19. stoljeću, što podržava teoriju o spremnicima za mamce.

Spremnici za mamce

Struktura tih spremnika uklesana je u beachrock formaciju, koja je rijetka i obično se nalazi u tropskim ili suptropskim okruženjima. Geolog Ian Kille iz Northumbrian Eartha opisao je ovo otkriće kamena na plaži kao "iznenađujuće", napominjući da je nastao u razdoblju kad je nivo mora bila viša nego danas, što može ukazivati na fluktuacije srednjeg nivoa mora u postglacijalnim vremenima.

Uprkos neizvjesnosti je li beachrock prirodan ili umjetan, ovo otkriće pružilo je važan uvid u obalnu eroziju tokom historije, piše New York Post.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije