Riješen misterij hiljada gumica na izoliranom otoku

Radiosarajevo.ba
Riješen misterij hiljada gumica na izoliranom otoku
FOTO: Facebook / Otok Mullion

Nema puno toga što se može vidjeti na otoku Mullion osim nazubljenog komada vulkanske stijene koja se izdiže iz kristalno čistog mora.

Na otoku niko ne živi i posjetiteljima je potrebna dozvola za posjetu. Zbog toga su konzervatori koji povremeno dolaze do otoka ostali zatečeni prizorom koji su na njemu zatekli dok si išli motriti tamošnje ptice - naišli su hiljade elastičnih gumica razbacanih posvuda.

Šta je to i otkuda te raznobojne gumice? Jesu li ih struje nanijele s neke olupine ili se neko šali? Bi li to moglo imati veze s filmskom ekipom koja je jednom tamo snimala adaptaciju Agathe Christie?

Ali, misterija otoka Mullion pokazala se neromantičnom i uznemirujućom, piše Guardian.

Ornitolozi iz West Cornwall Ringing Group i National Trust otkrili su da su elastične gumice na otok donijele morske ptice koje su ih zamijenile za gliste dok su tražile hranu na kopnu.

“Depresivna je to činjenica, pravi pokazatelj vremena u kojem živimo”, rekao je Mark Grantham, iz West Cornwall Ringing Group.

Objašnjava da je otok lijepo vrijeme koji je dosad bio izuzet ikakvog ljudskog utjecaja, no ipak su ljudi uspjeli i na njemu ostavit svoj negativan trag.

Naučnici na otok dolaze od 2013. brojati ptice, a tada su prvi put na njemu počeli primjećivati gumice, ali u znatno manjem broju. Nakon ovogodišnje sezone gniježđenja, odlučili su pobliže ispitati o čemu se radi. U roku od sat vremena na otoku prikupili su hiljade gumica.

“Sezona gniježđenja 2019. bila je izrazito loša. Ova vrsta ljudskog utjecaja nimalo ne pomaže morskim pticama”, ističe Grantham.

Neke su gumice bile nove i blistave, dok su druge izblijedile i ispucale na vlažnom morskom zraku. Osim toga, pronašli su i male snopove ribarskih mreža i konopca, koje su ptice također zamijenile za hranu.

“Gutanje plastike samo je jedan od izazova koji današnje ptice moraju savladati da bi preživjele”, kaže Rachel Holder, voditeljica Nacionalnog fonda.

Objasnila je da su, iako su bučni i naizgled sveprisutni, galebovi u sve manjem broju. Bore se sa smanjenjem populacije riba i gubitkom mjesta za gniježđenje.

Smatra se da su elastične gumice na otok dospjele s obližnjih hortikulturnih polja, gdje se koriste za povezivanje grozdova rezanog cvijeća.

Lizzy Carlyle, voditeljica ekološke prakse u Nacionalnom fondu, rekla je:

“Materijali za jednokratnu upotrebu imaju alarmantan utjecaj na najudaljenija mjesta naše zemlje. Na svima nama je da preuzmemo odgovornost za način na koji koristimo i odlažemo te stvari - bilo da smo proizvođači ili potrošači”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije