Prvi karantin u svijetu bio je u prelijepom gradu na Jadranu

Radiosarajevo.ba
Prvi karantin u svijetu bio je u prelijepom gradu na Jadranu

Neposredno izvan veličanstvenih zidina srednjovekovnog Dubrovnika nalazi se niz malih kamenih kuća, dubrovačkih lazareta, najpoznatijih kao središte umjetnosti i turistička atrakcija.

Dok se koronavirus širi po cijelom svijetu, New York Times je prenio tekst koji je objavio AP, koji podsjeća na njihovu prvobitnu namjenu izolacione zone po dolasku u lučki grad, piše B92.

Prvi poznati karantin u svijetu zbog suzbijanja širenja zaraze bio je upravo u Dubrovniku 1377. godine, uveden zbog pandemije bubonske kuge. U početku su se pridošlice zadržavale na obližnjim otocima u drvenim kolibama, koje bi kasnije bile spaljene. Niko ko je dolazio iz zaraženih područja nije smio da uđe u grad, a da ne provede 20 dana na ostrvu Mrkanu ili u Cavtatu, navodi Index.hr.

Poslije je izolacija produžena na 40 dana i tada je uveden naziv karantin.

Karantinski lazareti na dubrovačkom području su se usavršavali – u 15. vijeku izgrađen je lazaret na Dančama, a tokom 17. vijeka izgrađen je I savremeni lazaret na Pločama.

Predmeti koji su se smatrali posebno osetljivim, uključujući tekstil i pisma, takođe su bili podvrgnuti dezinfekciji. Nakon obrade predmeta, na njega se obično utiskivala karakteristična pločica s voskom, tako da je primalac paketa znao gdje i kada je izvršena dezinfekcija.

Takve oznake često predstavljaju jedini preostali dokaz o naletu i protoku bolesti. Spoznaje o epidemiji kuge ili tifusa u mnogim dijelovima srednjovjekovne Evrope ne bi postojale bez ovih poštanskih tragova.

Karantin jeste usporavala tok ljudi i robe i negativno djelovala na trgovinu, od koje je grad živio, ali kao mjera borbe protiv epidemije bila je i ekonomski i moralno podnošljivija od npr.venecijanskih i milanskih mjera, piše Glas Istre.

Venecija je u doba kuge zabranjivala ulaz svim brodovima u lagunu, a u MIlanu su provodili stroge i okrutne mjere kućnog pritvora, čak zazidavanje zaraženih bolesnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije