Policija objasnila šta kada vam zazvoni zvono, a na vratima nema nikoga

1
Radiosarajevo.ba
Policija objasnila šta kada vam zazvoni zvono, a na vratima nema nikoga
Foto: Pexels / Ilustracija

Kriminalci ponekad koriste jednostavne metode za špijuniranje kuća poput zvonjenja na vratima.

Usred noći zvoni na vratima. Probudite se i pospano krenete prema vratima. Ali kad pogledate kroz špijunku ili prozor, nema nikoga na vidiku. Je li to bila šala sa zvonom na vratima? Ili možda iza toga stoje provalnici koji ovom metodom provjeravaju jesu li stanari kod kuće?

Tiskovni ured njemačke državne i savezne policije za sprječavanje kriminala objasnio je da se u tom slučaju provala ne može isključiti.

Ljubavni trokut na Jadranskom moru: Muškarca napala supruga i njen novi partner

Ljubavni trokut na Jadranskom moru: Muškarca napala supruga i njen novi partner

"Međutim, velika većina provala događa se tokom dana ili u ranim večernjim satima, posebice u mračnom periodu, pojašnjava policija.

Zna se dogoditi da kriminalci prije provale izvrše test zvona na vratima kako bi provjerili je li neko kod kuće ili ne. I danju i noću. Međutim, test nije uobičajen. Puno je češći slučaj da kriminalci nekoliko dana špijuniraju dotičnu zgradu ili kuću i tako saznaju jesu li stanari kod kuće i koje mogućnosti ulaska postoje.

Stručnjaci preporučuju adekvatno osiguranje vlastita četiri zida. Glavni detektivski inspektor (KHK) Jens Fritsch iz policijskog savjetodavnog centra za zaštitu od provala također objašnjava da čak i u slučaju sumnje, treba kontaktirati policiju, piše Fenix magazin.

No, policiju ne treba zvati u svakom slučaju, već samo ako postoji sumnja. Zvono na vratima koje zvoni i danju i noću također može biti samo nečija šala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije