Pogledajte kako je predivna: Naučnici otkrili novu vrstu divlje mačke, ali imaju i jako loše vijesti

1
Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako je predivna: Naučnici otkrili novu vrstu divlje mačke, ali imaju i jako loše vijesti
Foto: National Geographic / Tigrasta mačka s tačkama-oblacima

Većina ljudi zna dosta toga o lavovima, tigrovima i drugim velikim mačkama svijeta. Ali, da li ste čuli da postoje i tigraste mačke, koje su otprilike veličine kućne mačke i lutaju divljinom od Kostarike do Argentine?

I ako niste, to je uredu. Ove čudesne mačkice zbunjuju čak i naučnike.

Do sada su formalno priznate samo dvije vrste tigraste mačke — sjeverna tigrasta mačka ili oncilla (Leopardus tigrinus) i južna tigrasta mačka ili južna tigrica (L. gutullus), koja također ima tri podvrste. Ali, prije otprilike 14 godina, Tadeu de Oliveira primio je e-poruku koja ga je natjerala da preispita sve što je znao o ovim malim predatorima.

Posmrtni ostaci šest žrtava genocida bit će ukopani 11. jula: Traga se za još 800 njih u Srebrenici

Posmrtni ostaci šest žrtava genocida bit će ukopani 11. jula: Traga se za još 800 njih u Srebrenici

"Čak mogu tačno odrediti datum", kaže de Oliveira, stručnjak za zaštitu divljih životinja na Državnom univerzitetu Maranhão u Brazilu. "Bio je 22. juni 2010.”

Poruka je stigla od kolegice, istraživačice Rebecce Zug, koja je istraživala medvjede na Ekvadoru i napravila je nekoliko fotografija nepoznate mačke prelijepog izgleda s dugim repom i hrpom tačkica koje su ličile na oblake - bila je to tigrasta mačka ni nalik drugima koje je de Oliveira do tada vidio.

"Bio sam hipnotiziran", prisjeća se.

Vratimo se u 2024. godinu, u kojoj se de Oliveira udružio s više od 40 istraživača malih mačaka kako bi službeno predložio novu vrstu poznatu kao tigrasta mačka L. pardinoides, čime bi se ukupan broj vrsta tigrastih mačaka povećao na tri, piše National Geographic.

Tim je pregledao 1400 zapisa iz muzeja i foto-zamki, što im je omogućilo usporedbu veličina, oblika i uzoraka boja tigrastih mačaka, kao i određivanje staništa u kojima svaka vrsta živi. Također su analizirali genetiku nove tigraste mačke kako bi napravili tzv. nepropusni slučaj za status ove vrste.

Uprkos sretnim vijestima o novoj vrsti, nedavno objavljenim u Scientific Reports, naučnici su također otkrili sumornu stvarnost - tigraste mačke danas žive na mnogo manje mjesta nego što se prije vjerovalo.

"Izgubili su više od 50 posto svog izvornog područja", objašnjava de Oliveira. "Moramo uključiti alarm. Svaki put kad počnem govoriti o tome, postanem emotivan, one, kao i mnoge druge, nestaju pred našim očima."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije