Pet važnih savjeta koje trebate znati kad idete na razgovor za posao

0
Radiosarajevo.ba
Pet važnih savjeta koje trebate znati kad idete na razgovor za posao
Foto: Pexels / Ilustracija

Razgovori za posao su stresni. Osim što se nepoznatim ljudima pokušavate predstaviti u najboljem svjetlu, morate biti potpuno koncentrirani, komunikativni te pokazati prikladnu dozu oduševljenja, jer ipak razgovarate o poslu koji biste žarko željeli.

Način na koji se odijevate, kako pozdravljate sagovornika i kako komunicirate, sve su to čimbenici koji značajno mogu utjecati na konačni ishod razgovora. Međutim, mnogi psiholozi tvrde da u samo sedam sekundi ispitivači stvore prvi dojam o vama.

U nastavku pročitajte nekoliko važnih savjeta koji će vam pomoći da baš vi ostanete zadnji kandidat u selekcijskom postupku.

Munira Subašić i Emir Suljagić će se obratiti u Generalnoj skupštini UN-a - evo i kada

Munira Subašić i Emir Suljagić će se obratiti u Generalnoj skupštini UN-a - evo i kada

Oglas za posao u komšiluku: Plata je 2.500 KM, dobijete auto i laptop, ali spisak obaveza je dug

Oglas za posao u komšiluku: Plata je 2.500 KM, dobijete auto i laptop, ali spisak obaveza je dug

1. Odijelo (ne) čini čovjeka

Ono na što će se druga osoba usredotočiti u prvih sedam sekundi jesu vaša odjeća i govor tijela. Kad se odijevate za razgovor za posao, stvarate o sebi imidž koji je vrlo važan. Ako ste se prijavili za neku profesionalnu poziciju, odjenite se u odgovarajuću poslovnu odjeću kao što su, recimo, sako i košulja. Prijavljujete li se za posao u ležernijem okruženju, kao što je posao u dućanu ili restoranu, i dalje je važno biti uredan i dotjeran kako biste stvorili pozitivnu sliku o sebi kod poslodavca.

Osim odjeće, govor vašeg tijela može mnogo reći o vama i ostaviti na sagovornika povoljan ili nepovoljan dojam. Primjerice, ako vaš govor tijela odiše nervozom ili nedostatkom samopouzdanja, to može negativno utjecati na mišljenje vašeg ispitivača o vama kao kandidatu. Zato je važno održavati kontakt očima s ispitivačem, uspravno se držati, a ne zaboravite i na čvrst stisak ruke prilikom upoznavanja.

2. Ponesite samo važne stvari

Na razgovor za posao svakako ponesite i dodatne kopije svog životopisa s popisom referencija koje možete ponuditi ispitivaču. Ako idete na razgovor za posao, recimo, u neku marketinšku agenciju i želite pokazati primjere svojeg rada, sasvim je u redu ponijeti laptop ili tablet kako biste ispitivaču pokazali što ste postigli.

Također, potrudite se da žvakaću gumu bacite prije ulaska na razgovor za posao, a mobitel ne zaboravite stišati ili ugasiti. Sigurni smo da ne želite biti kandidat čije su poruke ili pozivi ometali intervju.

3. Izbjegavajte kašnjenje

Jedna od najvažnijih stvari na koju trebate obratiti pažnju je vrijeme. Savjetujemo vam da se prije odlaska na razgovor informirate o tačnoj adresi i o tome koliko vam je vremena potrebno za putovanje. Provjerite i stanje u saobraćaju te najbrži put do adrese kompanije kako biste bili sigurni da nećete ni minutu zakasniti.

Ako stignete čak i malo ranije, ne brinite. Tim postupkom samo ostavljate dojam da vam je iskreno stalo do razgovora i da taj posao uistinu želite. Uostalom, imat ćete priliku zastati u toaletu i osvježiti se, a nekoliko dodatnih minuta također će vam dati priliku da dođete do daha i ostanete mirni.

4. Postavite prava pitanja

Poslodavci na razgovoru za posao žele procijeniti koliki je zapravo vaš interes, pa je poželjno da unaprijed pripremite pitanja koja ćete vi postaviti na intervjuu. To može biti o specifičnostima vaše poslovne uloge, općenito o kompaniji ili o timu s kojim biste radili ako dobijete posao. Ne šteti ni da napišete ili isprintate ta pitanja i ponesete ih sa sobom na intervju kako ne biste zaboravili pitati sve ono što vas zanima. Time ćete ostaviti odličan prvi dojam, pokazujući dodatnu razinu angažmana, a odgovori koje ćete dobiti mogu vam pomoći da bolje razumijete koja će točno biti vaša uloga.

Znate li u kojoj europskoj zemlji se najmanje radi i najviše izostaje sa posla?

Znate li u kojoj europskoj zemlji se najmanje radi i najviše izostaje sa posla?

Posebno je važno da se na razgovoru za budući posao ne zaletite i počnete se žaliti na svoje sadašnje ili bivše poslodavce. Bez obzira na to koliko vaše iskustvo ili odnos s prošlim poslodavcem bili loši, ogovaranje i ružno izražavanje neće se dobro odraziti na vas kao kandidata za posao.

5. Lijepa riječ i poruka zahvale

Pri kraju razgovora dajte do znanja svom ispitivaču da mislite kako taj posao izvrsno odgovara baš vama i da ste vrlo zainteresirani za posao. Prikladno je pitati koji će biti sljedeći korak u procesu zapošljavanja i kad možete očekivati odgovore. Na kraju, zahvalite ispitivaču na vremenu koje je proveo razgovarajući s vama.

Isto tako, naknadna poruka zahvale u obliku e-maila nalazi se na popisu najboljih praksi ponašanja na razgovorima za posao. Odvajanje vremena za zahvaljivanje ne samo da pokazuje kako cijenite poslodavca nego vam daje i priliku da još jedanput ponovite svoju zainteresiranost za posao, piše 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije