Ova vrsta se sve više pojavljuje u Jadranu, a njen ubod je opasan

0
Radiosarajevo.ba
Ova vrsta se sve više pojavljuje u Jadranu, a njen ubod je opasan
Foto: Instagram / Vatreni crv u Jadranskom moru

S porastom temperatura, morski svijet Jadrana izgleda neobičnije nego ikad. Međutim, sve više treba paziti i na invazivne vrste koje su dospjele do jadranske obale.

Iako već dugogodišnji stanovnik, među njima je i vatreni crv koji se posljednjih godina razmnožio u Jadranu, a dolazi u sve veće plićake te sve sjevernije. Ono što je posebno opasno za ljude su njegove četine za koje je tek nedavno otkriveno da sadrže otrov, a njegov ubod može izazvati čak i djelimičnu paralizu određenog dijela tijela. 

Neki dan je potvrđen slučaj i u Trstu. Najbolje ga je ne dirati i izbjegavati bilo kakav kontakt. Svakim danom tokom ljetnih mjeseci kupači će ga primjećivati sve pliće", objasnio je ronilac Velimir Vrzić za Dnevnik Nove TV. Uz to, neke lokacije na Jadranu vatreni crv i preferira.

EURO 2024 | Uživo iz Gelsenkirchena s utakmice Europskog prvenstva: Engleska - Slovačka 0:1

EURO 2024 | Uživo iz Gelsenkirchena s utakmice Europskog prvenstva: Engleska - Slovačka 0:1

"Posljednjih godina zabilježili smo da je značajan porast populacije na području Komiže, na otoku Visu, isto tako Rogoznice gdje izlaze i na same obale, na same plaže", objasnila je Maja Krželj, šefica Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu. 

Vatreni crv je šaren, otrovan i proždrljiv, a zove se “vatreni” zbog svoje crvene boje, koja se prelijeva. Prepoznatljiv je i po bijelim čupercima koji mu krase tijelo, a dugačak je do 30 centimetara. Na sebi ima tanke četine koje ispuštaju toksine zbog kojih je njegov dodir bolan, piše Večernji.

Osjeti li da je u opasnosti, crv četine širi i podiže prema gore u odbrambeni položaj. Četine su vrlo tanke, čvrste poput iglica i na sebi nose otrov. Vrhovi lako pucaju te otrov prodire u tkivo grabežljivca ili neopreznog ronioca. Otrov izaziva jaku iritaciju, javljaju se crvenilo i dugotrajan svrbež, a otatle i ime ove vrste.

Kod osjetljivijih ljudi može čak nastati kratkotrajna paraliza dijela tijela. Treba što prije ukloniti eventualno zaostale četine ljepljivom vrpcom, rukavicom ili krpom i ubodeno mjesto isprati hladnom morskom vodom. Poslije toga na mjesto uboda treba staviti obloge od alkohola i namazati ga nekom od antihistaminskih masti. Ako su simptomi teži, treba potražiti medicinsku pomoć. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije