Odlučeno je: Proglašeni ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za mir

1
Radiosarajevo.ba
Odlučeno je: Proglašeni ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za mir
Foto: Nobel Assembly / Maria Ressa i Dmitry Muratov

Norveški Nobelov odbor odlučio je dodijeliti Nobelovu nagradu za mir za 2021. godini Mariji Ressi i Dmitriju Muratovu za njihove napore da zaštite slobodu izražavanja, što je preduvjet za demokraciju i trajni mir.

Ressa i Muratov primili su nagradu za "hrabru borbu za slobodu izražavanja na Filipinima i u Rusiji".

"Istovremeno, oni su predstavnici svih novinara koji se zalažu za ovaj ideal u svijetu u kojem se demokracija i sloboda tiska suočavaju sa sve nepovoljnijim uvjetima", saopćeno je iz Komiteta.

Otkazano ročište: Poznat novi datum suđenja Miloradu Dodiku

Otkazano ročište: Poznat novi datum suđenja Miloradu Dodiku

Maria Ressa koristi slobodu izražavanja kako bi razotkrila zloupotrebu moći, upotrebu nasilja i rastući autoritarizam u svojoj rodnoj zemlji, na Filipinima; suosnivačica je Rapplera, tvrtke za digitalne medije za istraživačko novinarstvo, na čijem je čelu i dalje.

Kao novinarka i izvršna direktorica Rapplera, Ressa se pokazala kao neustrašiva braniteljka slobode izražavanja. Rappler je kritičku pažnju usmjerio na kontroverznu, ubojitu kampanju režima Dutertea protiv droga. Broj smrtnih slučajeva toliko je velik da kampanja podsjeća na rat koji se vodi protiv vlastitog stanovništva zemlje.

Ressa i Rappler također su dokumentirali kako se društveni mediji koriste za širenje lažnih vijesti, uznemiravanje protivnika i manipuliranje javnim diskursom.

Dmitrij Andrejevič Muratov desetljećima je branio slobodu govora u Rusiji pod sve izazovnijim uslovima; bio je jedan od osnivača neovisnih novina Novaja gazeta.

Od 1995. bio je glavni urednik novina 24 godine. Novaja Gazeta danas je najnezavisniji list u Rusiji, s temeljno kritičkim stavom prema moći. Novinarstvo i profesionalni integritet u novinama učinili su ga važnim izvorom informacija o cenzuriranim aspektima ruskog društva koje rijetko spominju drugi mediji.

Od početka rada, 1993. godine, Novaja Gazeta objavljivala je kritičke članke na teme korupcije, policijskog nasilja, nezakonitih hapšenja, izbornih prevara i "tvornica trolova" do upotrebe ruskih vojnih snaga unutar i izvan Rusije.

Protivnici Novaja Gazete odgovorili su uznemiravanjem, prijetnjama, nasiljem i ubojstvom. Od početka rada, šest njihovih novinara je ubijeno, uključujući Annu Politkovskaju koja je pisala tekstove o ratu u Čečeniji.

Unatoč ubistvima i prijetnjama, Muratov je odbio napustiti neovisnu politiku novina. On je dosljedno branio pravo novinara da napišu što god žele o čemu god žele, sve dok su u skladu s profesionalnim i etičkim standardima novinarstva.

"Besplatno, neovisno i činjenično novinarstvo služi za zaštitu od zloupotrebe moći, laži i ratne propagande. Norveški Nobelov odbor uvjeren je da sloboda izražavanja i sloboda informacija pomažu osigurati informiranu javnost. Ta su prava ključni preduvjeti za demokraciju i štite od rata i sukoba. Dodjela Nobelove nagrade za mir Mariji Ressi i Dmitriju Muratovu namjerava naglasiti važnost zaštite i odbrane ovih temeljnih prava.

Bez slobode izražavanja i slobode štampe, bit će teško uspješno promicati bratstvo među narodima, razoružanje i bolji svjetski poredak koji će uspjeti u ovom vremenu. Ovogodišnja dodjela Nobelove nagrade za mir čvrsto je usidrena u odredbama oporuke Alfreda Nobela", navode iz Komiteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije