Novo rješenje stare misterije: Šta se dogodilo sa sinovima Edwarda IV?

0
Radiosarajevo.ba
Novo rješenje stare misterije: Šta se dogodilo sa sinovima Edwarda IV?
Foto: Screenshot/YouTube / Prinčevi iz Towera

"The Princes in the Tower" nestali su prije 540 godina, a britanska književnica Philippa Langley odlučila je otkriti njihove sudbine i možda otkriti ime zločinca.

Na ljeto 1483. godine Edward V i njegov mlađi brat Richard ušli su u londonski Tower i više ih niko nije vidio. Za njihov nestanak dugo je optuživan Richard III, za kojeg se vjerovalo da ih je ubio bez ikakvih dokaza.

Književnica i historijska detektivka Philippa Langley, koja je otkrila Richardovo groblje, preuzela je slučaj kako bi otkrila šta se stvarno dogodilo s prinčevima u Toweru i kako bi istražila stoljećima staro ubistvo. U ovom ekskluzivnom odlomku iz knjige, Langley vodi čitatelje kroz istragu i otkriva novo rješenje stare misterije.

Benjamina Karić: Djeca Sarajeva su najnevinije od svih nevinih žrtava opsade našeg grada

Benjamina Karić: Djeca Sarajeva su najnevinije od svih nevinih žrtava opsade našeg grada

25. augusta 2012. godine otkriveni su posmrtni ostaci engleskog kralja Richarda III (1452-1485) ispod parkinga u Leicesteru. Vijest o otkriću i konačnom ponovnom pokopu kralja postala je viralna, dostižući procijenjenu globalnu publiku od preko 366 miliona.

Kraljev povratak je zadivio svijet, ali kako se to dogodilo? Potragu za Richardom III nije pokrenuo i vodio neki akademik ili arheolog, već književnica.

Jeste li čuli za sultana Ibrahima Ludog: Naredio da 280 žena iz njegovog harema bace u Bosfor

Jeste li čuli za sultana Ibrahima Ludog: Naredio da 280 žena iz njegovog harema bace u Bosfor

Projekat Potraga za Richardom je bio istraživačka inicijativa koja je dovela u pitanje mudrost i dogmu. To je dokazalo da je priča o "kostima u rijeci" lažna. Stoljećima se vjerovalo da su u vrijeme raspuštanja samostana (krajem 1530-ih), ostaci Richarda III bili ekshumirani iz mjesta odmora, prenijeti ulicama Leicestera i ponovno pokopani u blizini rijeke Soar. Kasnije se tvrdilo da su ponovno ekshumirani i bačeni u rijeku. Bez ikakvih dokaza, vodeći historičari su ovu priču ponovili kao istinu i činjenicu.

Ovaj projekat najavio je novu eru istraživanja i analize Richarda III utemeljenog na dokazima. Bila je to velika prilika za akademsku zajednicu i vodeće historičare da iskoriste ovo novo znanje kao osnovu za daljnja otkrića.

U utorak, 24. marta 2015. godine, tokom sedmice ponovne sahrane, naslov u Daily Mailu je glasio: "Ludo je činiti ovog ubicu djeteta nacionalnim herojem: Richard III je bio jedan od najzlobnijih i najodvratnijih tiranina koji su ikada hodali ovom zemljom." Pisac Michael Thornton nije iznio nikakvu potvrdu ili dokaz. Njegov rad je izazvao online komentare iz cijelog svijeta, a najbolje je rezimirala Catherine iz Čikaga: "Ovaj članak pokazuje potpuno zanemarivanje onoga što se smatra historijskim dokazima."

U ponedjeljak, 22. marta 2015. godine, kad je Richardov kovčeg uzela katedrala u Leicesteru da ga pripremi za ponovnu sahranu, TV voditelj na Channel 4 Jon Snow zatražio je od historičara Tudora dokaze o Richardovom ubistvu prinčeva iz Towera.

„Dokaz je taj da bi bio budala da to nije uradio“, odgovorio je historičar.

U drugom Snowovom televizijskom intervjuu 26. marta, u noći ponovne sahrane kralja Richarda, pitali su me: "Šta dalje"

"Sada treba odgovoriti na veliko pitanje", odgovorila sam. "Šta se dogodilo sa sinovima Edwarda IV?"

Prava pitanja

Vidjela sam kako postavljanje pitanja mijenja ono što znamo i ključno je za bolje razumijevanje i važna nova otkrića. Tako je pronađen kralj.

Antonia Fraser pomogla je razotkriti mit da je Marija Antoaneta rekla "Neka jedu kolače". Virginia Rounding opovrgla je tvrdnju da je Katarina Velika ubijena seksualnim odnosom s konjem. William Driver Howarth opovrgao je postojanje prava "prima nocta" (Droit de seigneur) u srednjovjekovnoj Škotskoj (kao što je prikazano u filmu Hrabro srce), a Guilhem Pépin je utvrdio da su brutalni masakr 3000 muškaraca, žena i djece u Limogesu 1370. godine, za koji se stoljećima vjerovalo da ga je izveo engleski Crni princ, zapravo počinile francuske snage nad vlastitim narodom. Svi su postavljali pitanja i odbacili staru mitologiju.

Dok sam razmišljala o svojim sljedećim koracima, sa zanimanjem sam gledala The Imitation Game (2014.), s Benedictom Cumberbatchom u glavnoj ulozi, glumcem koji je pročitao evokativnu pjesmu Richard na ponovnom pokopu 2015. godine.

Utemeljeno na biografiji Alana Turinga Andrewa Hodgesa, ovaj visoko hvaljeni nagrađivani igrani film prepričava oktrivanje Enigme tokom Drugog svjetskog rata.

Kada postavite prava pitanja, najmanji detalj može biti ključ za veliko otkriće. Može li malo i možda naizgled beznačajno otkriće biti ključ za rješavanje ove najdugotrajnije misterije?

** Tekst je autorsko djelo autorice Philippae Langley iz djela The Princes in the Tower: Solving History’s Greatest Cold Case by Philippa Langley

Ostatak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

O autorici teksta

Philippa Langley je historičarka i nagrađivana producentica, najpoznatija po svom otkriću Richarda III iz 2012. godine. Koautorica je bestselera Izgubljeni kralj s Michaelom Jonesom (prvi put objavljeno kao Kraljev grob, John Murray 2013.), i Finding Richard III, službeni račun njenog projekta Looking For Richard.

U novembru 2023. godine Philippino novo djelo, Prinčevi u Toweru: Rješavanje najvećeg hladnog slučaja u historji, ponovno će ispisati historijske knjige. Na temelju njene izvanredne nove istraživačke inicijative The Missing Princes Project, Channel 4, PBS u Americi i SBS u Australiji pretvorili su ga u dugometražni Factual Special TV dokumentarac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije