Naučnici snimili bizarni ritual majmuna i tvrde: "Ovo je njihovo Kameno doba"

Radiosarajevo.ba
Naučnici snimili bizarni ritual majmuna i tvrde: "Ovo je njihovo Kameno doba"
Foto: Pixabay / Ilustracija

Pojedini arheolozi, zbog čudesnog otkrića, tvrde da čimpanze (majmuni) upravo prolaze svoje sopstveno "kameno doba"!

Naime, čimpanze u tri zapadnoafričke zemlje - Gvineji Bisao, Obali Slonovače i u Liberiji, čuvaju i slažu kamenje u šupljinama drveća. Potom, najčešće mužjak, uzme jedan kamen, udalji se, zareži i baci kamen u drvo, s namjerom da na njemu ostavi trag... kamen zatim opet vrati u šupljinu drveta.

Niti jedna čimpanza istočno od ovih zemalja ovo ne radi. Što je još čudnije, ovaj "ritual" nema nikakve veze s hranom, potragom za hranom, parenjem ili učvršćivanjem alfa pozicije.

Naučnici su zbunjeni pa samo pretpostavljaju da ovi majmuni to rade kako bi označili ili granicu teritorije ili je riječ o nekom - duhovnom ritualu?!

Međunarodni tim od 80 naučnika, koje su vodili Hjalmar S. Kuhl i Ammie K. Kalan (Max Planck institut iz Njemačke), vodili su studiju i snimili su ovo ponašanje koje nikad prije nije zabilježeno. Otkrića su objavili u Scientific Reports, dijelu žurnala Nature.

Znali smo da čimpanze koriste kamenje kao alat, da otvore voće ili orašaste plodove. Pojedini čak korište naoštrene štapove kao koplja, za lov. Ali, nikad prije nije zabilježeno ovakvo ponašanje koje nema veze s preživljavanjem. 

Chimp stone throwing compilation from laura kehoe on Vimeo.

Naučnici su otkrili da se ovaj ritual prakticira samo u grupama čimpanzi, najčešće mužjaci, ali i pojedine ženke bacaju kamenje. 

Tim ovih naučnika povezao je ovo slaganje kamenja s istom praksom ljudi iz kamenog doba. Tako smo označavali mjesta na kojima su se održale važne bitke, spomenike nastradalima, označavali teritoriju i signale na putu, obilježavali sveta mjesta i slično. 

"Slaganje kamenja na 'svetim' stablima dobro je opisano za domorodačke zapadnoafričke narode. Zanimljivo, te kamene strukture izgledaju vrlo slično onima koje slažu čimpanze, pa bi bilo zanimljivo istražiti postoje li paralele između toga što rade čimpanze i što su radili pradavni ljudi, posebno u regijama zapadne Afrike gdje je okruženje vrlo slično", naveli su naučnici.

Jedna od koautorica studije Laura Kehoe izjavom je prilično uzburkala naučnu javnost, kazavši: "Možda smo pronašli prvi dokaz da čimpanze kreiraju jednu vrstu oltara kako bi označili sveto drveće. Ako ovo i jeste istina, trebat će nam neko vrijeme da to dokažemo, pritom arheolozi i dalje debatiraju o tome šta je ritual, a šta ne, a čak se ne mogu saglasiti ni kako da definiraju šta je jedan."

Dr. Jane Goodall, koja proučava čimpanze dulje od 55 godina, često o njima govori kao o "svetim" životinjama. 

Psihologinja koja proučava kognitivne sposobnosti kod primata Laurie Santos komentirala je za magazin Smithsonian da ovo ponašanje spada u definiciju "proto-ritualističkog". Ipak, napominje da ne znamo dovoljno da bi interpretirali ili kontekst ili ritual. Istakla je još da znamo da čimpanze imaju snažnu maštu, npr. mlade ženke često nose štap sa sobom i brinu o njemu i igraju se s njim, kao da je lutka. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije