Caltech: Naučnici slučajno otkrili bakteriju koja jede metal

Radiosarajevo.ba
Caltech: Naučnici slučajno otkrili bakteriju koja jede metal
Foto: Caltech / Bakterije

Naučnici su otkrili vrstu bakterija koje jedu i dobijaju kalorije iz metala!.

Ranije se sumnjalo da one postoje više od sto godina, ali to nikada nije dokazano.

Sada su mikrobiolozi s kalifornijskog Instituta za tehnologiju (ili Caltech) slučajno otkrili bakterije nakon što su izveli neke druge eksperimente koristeći mangan, tip sličan kredi, što je uobičajeni hemijski element.

Dr. Jared Leadbetter, profesor ekološke mikrobiologije na Caltechu u Pasadeni, ostavio je staklenu teglu prekrivenu supstancom da se natapa u vodi iz česme, a zatim je otišao raditi u kampus i nije ga bilo nekoliko mjeseci. Kada se vratio, Leadbetter je pronašao teglu prekrivenu tamnim materijalom, piše CNN.

"Pomislio sa 'Šta je to?' Počeo sam se pitati mogu li za to biti odgovorni dugotrajni mikrobi, pa smo sustavno radili testove da bismo to shvatili", naveo je Leadbetter u saopćenju za javnost.

Istraživači su otkrili da je crni premaz pronađen na staklenci oksidovani mangan koji je proizveden od novootkrivenih bakterija koje su najvjerovatnije pronađene u vodi iz česme.

"Postoje dokazi da 'rođaci' tih stvorenja borave u podzemnim vodama, a dio vode za piće u Pasadeni pumpa se iz lokalnih vodovoda", rekao je.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu Nature u utorak, naučnici napominju da su ovo prve bakterije koje koriste mangan kao energent.

Novo istraživanje također otkriva da bakterije mogu koristiti mangan za proces zvan hemosinteza, koji pretvara ugljični dioksid u biomasu.

Naučnici vjeruju da će im rezultati pomoći da bolje razumiju podzemne vode i vodene sisteme koji se začepljuju manganovim oksidima, o kojima je pisano, ali je ostala zagonetka kako se i zašto taj materijal tamo stvara.

Dokazi da su to bakterije do sada nisu bili dostupni.

Istraživači također vjeruju da bi ovo otkriće moglo pomoći u razumijevanju takozvanih manganskih nodula - velikih metalnih kuglica koje mogu doseći veličinu grejpa i često se nalaze na morskom dnu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije