Naučnici pingvinima napravili test s ogledalom, sada se postavljaju mnoga pitanja

4
Radiosarajevo.ba
Naučnici pingvinima napravili test s ogledalom, sada se postavljaju mnoga pitanja
Foto: Twitter / Pingvini na Antarktiku

Naučnici već desetljećima pomoću ogledala testiraju ima li neka životinja određenu razinu samosvijesti. Ovim testom se kod živih bića mjeri inteligencija, tačnije njihova samosvjesnost koja je pokazatelj razvijenijih kognitivnih sposobnosti, piše Science Alert.

Test je 1970-ih osmislio Gordon Gallup te je dosta jednostavan. Sastoji se od dva dijela. Prvo se pred životinju postavlja ogledalo i promatraju njene reakcije. Ako se ona u njemu nakon nekog vremena prepozna, najčešće nema agresivan odgovor; odnosno shvaća da gleda svoj vlastiti odraz, a ne neku drugu jedinku.

Kako bi se potvrdilo da se životinja uistinu prepoznala, test se ponavlja, no ovaj put na malo drugačiji način. Životinji se na tijelu nacrta neka vidljiva oznaka. U slučaju da se prepozna u ogledalu, ona će na neki način reagirati ili pokušati ukloniti znaku. Prilikom testa je bitno da se oznaka nalazi na gornjem dijelu tijela, odnosno da je životinji vidljiva jedino ako promatra svoj odraz.

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

Zanimljiva priča sa Antarktika: Četiri žene odabrane da vode poštu i broje pingvine

Zanimljiva priča sa Antarktika: Četiri žene odabrane da vode poštu i broje pingvine

Slonovi, čovjekoliki majmuni, dupini, svrake i još neke životinje uspjeli su položiti ovaj test i uz čovjeka ušli u ekskluzivni klub živih bića koja imaju sposobnost samopercepcije. Znanstvenici su sada stavili ogledalo pred adelijske pingvine (Pygoscelis adeliae) i dobili neobične rezultate.

U preliminarnoj studiji koju tek trebaju pregledati neovisni stručnjaci, Prabir Ghosh Dastidar iz indijskog ministarstva znanosti i njegovi kolege su pingvine podvrgnuli nizu testova s ogledalom. Skupini od 12 adelijskih pingvina je u različitim uvjetima predstavljeno ogledalo. Kada su se nalazili u grupi, nije bilo puno reakcija, ali kada su bili izolirani, pingvini su počeli istraživati svoj odraz.

"Radili su brze pokrete glavama, krilima ili tijelima, od kojih su neki izgledali kao geste. Vizualni fokus im je bio čvrsto usmjeren na njihov odraz. Ptice nisu pokušale uspostaviti kontakt ili pokazivale bilo kakav znak agresije što ukazuje na to da su vjerojatno 'znale' da pingvin u zrcalu nije ni prijatelj ni neprijatelj, odnosno da se radi o njima samima", naveli su naučnici.

Međutim, kada su im na vrat stavili crvenu oznaku, pingvini nisu reagirali na promjenu izgleda. Znanstvenici navode kako postoji mogućnost da neke vrste pingvina ne vide crvenu boju pa stoga ne mogu biti sigurni u ovaj rezultat.

"Trebalo bi u budućnosti osmisliti bolje eksperimente. No naše istraživanje pokazuje da su adelijski pingvini vjerojatno samosvjesni, na što ukazuju njihove reakcije na odraze u ogledalu", pišu stručnjaci.

Treba napomenuti da test s ogledalom ima svoja ograničenja, odnosno da nema znanstvenog konsenzusa oko toga koliko je on zapravo efikasan. Naime, njega nisu prošle mnoge izrazito društvene životinje, uključujući majmune i gorile, osim ako se prije toga nisu naučile koristiti ogledalom.

Uzmimo za primjer pse. Sposobni su za empatiju, osobinu koja također podrazumijeva percepciju sebe i drugih bića, ali obično padaju na testu ogledala.

Štoviše, čak i naša djeca znaju ne položiti ovaj ispit. Možda samosvijest postoji u svojstvu spektra, a ne dihotomno, kao što implicira zrcalni test. To bi značilo da su nam potrebni novi eksperimenti kako bismo ispitali ovaj aspekt svijesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije