Naučnici odgovaraju: Da li se hirurške maske mogu koristiti više puta?

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici odgovaraju: Da li se hirurške maske mogu koristiti više puta?
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Zdravstvene vlasti kažu da se najrasprostranjenije oružje protiv COVID-a - hirurške maske - moraju baciti nakon jednokratne upotrebe, ali zabrinutost za okoliš tjera neke naučnike da preispitaju u ovu preporuku.

Kako se koronavirus nastavlja širiti, maske su na mnogim mjestima postale obavezne. No, troškovi su postali problem, kao i činjenica da toliko plastičnih maski za jednokratnu upotrebu završava u vodenim putovima i oceanima.

Jedna od alternativa su maske za višekratnu upotrebu, ali mnogi ljudi više vole hirurške maske za jednokratnu upotrebu jer su lakše i pojedinačno jeftinije.

"Medicinske maske su samo za jednokratnu upotrebu", rekla je Svjetska zdravstvena organizacija. "Masku odmah bacite, po mogućnosti u zatvorenu kantu."

No, u kontekstu oskudica tijekom prvog vala pandemije COVID-19, WHO je u izvješću iz aprila dopustio ponovnu upotrebu dekontaminiranih jednokratnih maski kada postoji "kritični nedostatak OZO (osobne zaštitne opreme) ili nedostatak OZO. " Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) dopustila je - u izvanrednim okolnostima - pare vodikovog peroksida za dekontaminaciju maski N95 koje nose zdravstveni radnici. Ostale metode za pročišćavanje jednokratnih maski uključuju izlaganje visokim temperaturama ili ultraljubičastom zračenju.

Ali ove metode nisu baš prikladne za ljude kod kuće, rekao je francuski mikrobiolog i član Adiosa Corone, Denis Corpet.

Sedmodnevna metoda

Adios Corona - grupa naučnika koja javnosti pruža informacije o COVID-19 - preporučuje "stavljanje maske u papirnatu kovertu s jasno označenim datumom koju nećete dirati sedam dana".

"Nekoliko naučnih studija pokazuje da su virusi gotovo svi mrtvi na maski nakon sedam dana", rekao je Corpet.

Studija objavljena u časopisu The Lancet otkrila je da je tek 0,1 posto virusa na vanjskoj površini maske i dalje moguće otkriti nakon sedam dana. Ova metoda, međutim, nije prikladna za zdravstvene radnike izložene visokim virusnim opterećenjima.

Peter Tsai, izumitelj elektrostatički nabijenog filtarskog materijala za N95 maske, slaže se sa sedmodnevnom metodom. Ali predlaže da se korištene maske ostave na otvorenom sedam dana prije ponovne upotrebe, ciklus za koji kaže da se može ponoviti pet do deset puta.

Maske za jednokratno korištenje mogu se staviti i u rernu, rekao je Tsai za AFP, idealno na temperaturi između 70 i 75 Celzijevih stepeni - ne previsokoj da se izbjegne izgaranje plastike, ali dovoljno vrućoj da ubije virus.

No, prati ih u perilici rublja nije dobra ideja.

"Pranje bez deterdženta možda neće isprati virus", rekao je Tsai. "A, pranje deterdžentom izbrisat će (elektrostatičke) naboje", umanjujući njegovu učinkovitost.

Francuska grupa za prava potrošača UFC-Que Choisir oprala je hirurške maske na 60 ° C, stavila ih u sušilicu i glačala. Nakon 10 takvih ciklusa, maske su i dalje filtrirale najmanje 90 posto 3-mikronskih čestica.

"Osim blagog filcanja, oprane kirurške maske bile su barem jednako učinkovite kao i najbolje platnene maske," izvijestili su prošle sedmice iz UFC-Que Choisir.

'Kao donje rublje'

Istraživač Philippe Vroman s francuskog inženjerskog sveučilišta Ensait došao je do istog zaključka.

Nakon pet pranja, "praktički ne postoje razlike (filtracije) za čestice od 3 mikrona", rekao je Vroman, na temelju preliminarnih rezultata koji, istaknimo, još nisu objavljeni u recenziranom naučnom časopisu.

"I radije bih da zamijenimo maske svaka četiri sata i operemo ih, nego da ih nosimo nekoliko dana zaredom kao što to čine neki ljudi. To je pomalo poput donjeg rublja", rekao je.

Ipak, ne slažu se svi znanstvenici s ovim prijedlogom.

"Pranje maske kod kuće moglo bi uzrokovati sekundarnu kontaminaciju i proširiti virus ako pranje nije pravilno postavljeno", rekao je Kaiming Ye, voditelj odjela za biomedicinsko inženjerstvo sa Sveučilišta Binghamton u New Yorku.

Dok se o tome ne objavi više istraživanja, službeni savjeti zdravstvenih vlasti neće se mijenjati: "Kirurške maske za jednokratnu upotrebu nakon upotrebe moraju se baciti u kantu", rekao je francuski zdravstveni organ DGS, ali napomenuo je da je u toku još studija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije