Megalodon u akciji: Simulacija prikazuje kako bi izgledao napad ove morske nemani

0
Radiosarajevo.ba
Megalodon u akciji: Simulacija prikazuje kako bi izgledao napad ove morske nemani
Foto: Screenshot/Facebook / Megalodon

Ako su vas filmovi The Meg ostavili željnim da saznate više o sada već izumrlim, smrtonosnim morskim predatorima, onda bi vam realistična simulacija velikog napada morskog psa mogla biti zanimljiva.

Procijenjeno da je bio dug između 15 i 18 metara što je tri puta veće od najveće zabilježene veličine velikog bijelog morskog psa, Megalodon je procijenjen da je težio između 48 i 103 tone.

Ovi ogromni morski psi naseljavali su okeane otprilike prije 23 do 3,6 miliona godina i izumrli su prije odprilike 2,6 miliona godina, kada je Zemlja ušla u fazu globalnog hlađenja na kraju Pliocena.

Ulaznice za utakmice reprezentacije na Bilinom Polju već dostupne: Evo gdje ih možete kupiti

Ulaznice za utakmice reprezentacije na Bilinom Polju već dostupne: Evo gdje ih možete kupiti

Unatoč ludim teorijama iz filma sa Jasonom Stathamom, kao što je skrivanje pod oblakom vodikovog sulfida u Marijanskoj brazdi, nema šanse da je Megalodon još uvijek živ.

Mislim, tako velikog morskog psa sigurno bismo već vidjeli, zar ne? Iako nikada nećemo imati prilike susresti ovu kolosalnu zvijer u divljini, moguće je steći dojam o tome koliko bi napad Megalodona bio strašan zahvaljujući realističnoj simulaciji.

Video, koji je kreirao umjetnik @aleksey_nz, prikazuje morskog psa kako napada veliki brod, zaranja zube u njega i potom ga lomi na dva dijela.

Fragment broda koji tone potom pogađa helikopter i ruši ga u okean. I ako vam to nije dovoljno zastrašujuće, sada se morate suočiti s ogromnim morskim psom koji dolazi prema vama, spreman da vas proguta u jednom zalogaju.

Unatoč potvrdi njihovog izumiranja, neobične teorije o navodnim viđenjima i dalje su se pojavile - uključujući snimke 'dokaza' sa Discovery Channel-a. Međutim, istraživači sa OceanX su razbili ovu teoriju, objašnjavajući da bi, da je Megalodon još uvijek živ, postojali znakovi njegove prisutnosti koji jednostavno ne postoje.

Tri vrste najvećih morskih pasa: Jedna vrsta je viđena u Jadranskom moru

Tri vrste najvećih morskih pasa: Jedna vrsta je viđena u Jadranskom moru

Ti znakovi uključuju ugrize na drugim morskih psima od pokušaja napada, kao i nedavno bačene zube Megalodona i DNK u sedimentima i uzorcima vode.

"Znači, ne, nema šanse da Meg pobjeđuje u svjetskoj igri skrivanja i traženja. Ali postoje mnoge stvorenja u okeanu koja tek treba otkriti," zaključili su.

Emma Bernard, stručnjakinja iz Prirodoslovnog muzeja u Londonu, također je potvrdila da Megalodon 'definitivno nije živ'.

"Definitivno nije živ u dubokim okeanima, bez obzira na ono što je Discovery Channel rekao u prošlosti," rekla je Bernard, piše LADBible.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije