Lajkina priča: Zašto su je poslali u svemir i lagali o njenoj smrti

Radiosarajevo.ba
Lajkina priča: Zašto su je poslali u svemir i lagali o njenoj smrti
Prije 60 godina, 3. novembra 1957., Lajka, umiljata mješanka s moskovskih ulica, ušla je u povijest kao prvo živo biće lansirano u Zemljinu orbitu.

Adilja Kotovska, 90-godišnja ruska biologinja koja je pripremala prvog psa-kozmonauta za misiju, kaže kako je Lajkina posljednja večer na Zemlji bila vrlo emotivna.

"Zamolila sam je da nam oprosti. Plakala sam dok sam je mazila posljednji put", prisjeća se Kotovska. Svi su znali da je to za psa put bez povratka, no nisu očekivali da će skončati tako brzo i na tako neugodan način.

Lajka je bila jedan od šest pasa, moskovskih lutalica, treniranih za misiju čiji je cilj bio ispitati koliko je sigurno slati ljude izvan Zemljine atmosfere. Imala je tri godine i težila šest kila kad su je našli, piše 100postohr. Bila je pametna, poslušna i jako dobra na svim testovima, ali to nije bio glavni razlog zašto su izabrali baš nju.

SSSR je htio da se 'prvi astronaut' svidi javnosti, a Lajka je bila iznimno šarmantan pas, neodoljivog, uvijek pomalo začuđenog pogleda.

Već trening za misiju bio je prava tortura. Kako bi se psi prilagodili putovanju u kapsuli dugoj samo 80 centimetara, biologinja Kotovska ih je postupno premještala u sve manje kaveze.

Provodili su vrijeme u centrifugi, simulatoru gravitacijskih sila koje se stvore u trenutku lansiranja, a izlagalo ih se i sličnim razinama buke. Hranili su ih samo želatinastom hranom kako bi se navikli na uvjete u letjelici.

"Birali smo samo ženke jer one ne trebaju dignuti nogu dok uriniraju, što znači da im treba manje prostora nego mužjacima. A lutalice smo birali jer ih bilo više i bile su manje zahtjevne. Naravno da smo znali da će uginuti na letu, jer u ono doba nije bilo načina da je vratimo natrag", rekla je Kotovska.

Sputnjik 2 lansiran je u 5.30 ujutro po moskovskom vremenu iz Kazahstana, mjesta na kojem će se kasnije razviti kozmodrom Bajkonur.

"Isprva je sve bilo u redu. Naravno, tokom lansiranja Lajkino srce jako je ubrzalo, ali nakon tri sata puls se vratio u normalu", priča Kotovska.

Iznenada, tokom devetog kruženja oko Zemlje, temperatura u kapsuli počela je rasti i dosegla je 40 stepeni Celzijusa. Lajka je uginula od dehidracije.

Lagali su da je živa na radiju

Sovjetski naučnici vjerovali su kako bi pas mogao preživjeti osam do deset dana, ali nije izdržao niti dan u Sputnjiku. Vlasti su nakon Lajkine smrti obmanjivale javnost kako bi sakrili neuspjeh.

Državni radio je danima trubio kako je pas živ i zdrav, a kad su konačno objavili da je mrtva lagali su da su joj dali smrtonosnu dozu droge u hrani kako bi je poštedili neugodne smrti pri povratku na Zemlju.

Satelit s Lajkinim ostacima izgorio je u atmosferi pet mjeseci kasnije, 14. aprila 1958., negdje iznad Antila.

"Što više vremena prolazi, više mi je žao. Nismo to trebali napraviti. Od tog leta nismo naučili dovoljno da bi opravdali smrt psa", rekao je krajem 90-ih godina Oleg Gazenko, jedan od naučnika koji je radio na toj misiji.

Prve životinje koje su lansirane u svemir i vratile se žive bile su mješanke Belka i Strelka u satelitu Sputnjik 5, u augustu 1960.

Uspjeh te misije uvjerio je sovjetske vlasti da pošalju i prvog čovjeka u svemir. U aprilu 1961., tri i pol godine poslije Lajke, Jurij Gagarin postao je prvi astronaut u povijesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije