Južni pol krije razornu opasnost koja bi mogla promijeniti lice svijeta

Radiosarajevo.ba
Južni pol krije razornu opasnost koja bi mogla promijeniti lice svijeta
Foto: NASA / Glečer Thwaites

Otkrivena je nova, ogromna šupljina ispod ledenog pokrova Antarktike koja je uzrokovana toplim okeanskim vodama. Toplina vode uspjela je otopiti čak 14 milijardi tona leda.

Procjenjuje se da je šupljina nekoć sadržavala 14 milijardi tona leda, ali se u samo tri godine sav taj led otopio i voda nastala otapanjem slila se u Južni ocean.

Prema NASA-inoj studiji, novonastalu šupljinu uzrokovale su tek otkrivene struje toplije vode koje ulaze u pukotine u glečeru. Takve struje nekoć nisu bile prisutne na Antarktici, a posljedica su globalnog zatopljenja i rastućih klimatskih promjena.

Ta se toplija voda skupila između leda i stijene, na taj način nagrizajući glečer i postupno ga otapajući.

„Što je više takve vode ispod glečera, on se brže topi“, rekao je znanstvenik iz NASA-e, Pietro Milillo.

Nova, alarmantna saznanja pokazuju da se otapa više leda no što se prepostavljalo i što je bilo detektirano, ali i da se glečer Thwaites ne drži čvrsto za površinu antarktičkog kontinenta.

To znači da se ledena masa veličine Floride može odlomiti i spuznuti u more. Najviše zabrinjava činjenica da Thwaites trenutno djeluje kao svojevrsna barijera za ostale susjedne, manje glečere, koji će se bez takve brane početi i sami sve brže spuštati u more. Tolika količina leda izazvat će značajno podizanje nivao mora i znatno utjecati na klimu diljem svijeta.

„Razumijevanje kako okean otapa ovaj glečer ključno je za projekcije utjecaja otapanja na rast nivoa mora sljedećih desetljeća“, rekao je NASA-in znanstvenik Eric Rignot.

Šupljinu su pronašli posebni radari te sateliti, a koji služe kako bi znanstvenici što bolje mogli shvatiti šta se tačno događa Antarktici u vrijeme globalnog zatopljenja. Utjecaj bi mogao biti razoran.

Za razliku od Sjevernog pola, ogromna količina ledene površine Južnog pola zapravo se nalazi na kopnu. Led koji već pluta na morskoj površini svojim otapanjem ne utječe na porast nivoa mora, ali nova voda koja se ulijeva u more s kopna više je nego problematična.

Antarktika je ogroman, ledom prekriven kontinent. Samo glečer Thwaites u sebi sadrži dovoljno leda da kada bi se cijeli otopio, nivo mora podigao bi se za najmanje 65 centimetara. Jednom kada ga više ne bude, okolni glečeri više neće imati barijeru na putu do mora, njihovo otapanje će se ubrzati, a time bi potencijalno moglo doći do oslobađanja količine vode koja bi odjednom podigla razinu mora za 2,4 metra.

Američki i britanski znanstvenici pokrenuli su petogodišnji terenski projekt - The International Thwaites Glacier Collaboration. Svoje terensko promatranje započet će kasnije ove godine, piše news.com.au.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije