Jeste li se ikada zapitali šta znače tajni kodovi na Amazonovim paketima? Evo odgovora

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li se ikada zapitali šta znače tajni kodovi na Amazonovim paketima? Evo odgovora
Print Screen / Ilustracija

Većina ljudi već je naručila nešto s Amazona. Mnogi od njih čak kupuju od kompanije za online naručivanje putem pošte na sedmičnoj bazi. Gotovo sve je dostupno na Amazonu, od knjiga, električnih uređaja do namještaja. Bez obzira na to kako je naručeni proizvod zapakiran, na pakiranju uvijek postoji šifra.

Ali što se krije iza Amazonovih tajnih kodova?

Postoji nekoliko važnih elemenata na Amazon paketu. Naljepnica za otpremu s imenom i adresom primatelja, mali crtični kod na rubu pakiranja, traka za pakiranje i eventualne obavijesti o lako zapaljivim baterijama ili drugim opasnim materijalima.

Aljoša Čampara: 'Dodik nama ne može prijetiti'

Aljoša Čampara: 'Dodik nama ne može prijetiti'

Postoji i dvocifreni kod koji većina kupaca ne može dešifrirati. Kod je tu tako da zaposlenici Amazona znaju u koju kutiju veličine zapakirati narudžbe. Određeni algoritam odlučuje o veličini kutije.

Amazonova skladišta nazivaju se centri pakiranja i punjena. Takvo skladište opskrbljuje gradove i mjesta u dotičnoj regiji. Chip.de je bio u jednom od tih skladišta i objašnjava značenje tajnih kodova na paketima.

Amazon stoga ima sljedeće kombinacije brojeva: A1, A2, A3, A4, A5, M1, M2, M3, M4, M5, E1, E2, E3, E4, E5 i E6. Različiti nazivi označavaju veličine omotnice i kutije.

Mala roba poput CD-a, knjiga ili DVD-a dolazi u A1, A2, A3, A4 ili A5 paketima. Proizvodi srednje veličine poput parfema, šampona ili pametnih telefona završavaju u M-kartonskim kutijama. Za velike narudžbe ili narudžbe s više proizvoda postoji kategorija E.

Prema pisanju chip.de, zaposlenici Amazona preuzimaju robu nakon narudžbe i zatim je donose na stanicu za pakiranje. Algoritam se koristi za određivanje tačne veličine kutije ovisno o veličini i težini pakiranja.

Mnogi kupci se također pitaju zašto se mali proizvodi često isporučuju u prevelikim kutijama. Ali to je uglavnom namjerno. Algoritam koji Amazon koristi na svojim stanicama za pakiranje otkriva proizvode koji se često oštećuju tokom isporuke i stoga predlaže drukčije pakiranje. Zato jer se takvi proizvodi mogu zaštititi u većoj kartonskoj ambalaži ili mjehurićima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije