Grupa tajnih ruskih špijuna operirala i na Balkanu

Radiosarajevo.ba
Grupa tajnih ruskih špijuna operirala i na Balkanu
Foto: Twitter / Ilustracija

Grupa tajnih ruskih špijuna u Europi djeluje barem desetak godina, ali su ih zapadne službe tek nedavno otkrile.

Prvo je uslijedila kampanja destabilizacije u Moldaviji, nakon čega je uslijedilo trovanje trgovca oružjem u Bugarskoj, a zatim je spriječen puč u Crnoj Gori. U martu 2018. u Velikoj Britaniji je nervnim otrovom neuspješno izveden atentat na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju.

Iako su u početku sve te akcije djelovale nepovezano i kao izolirani slučajevi, jedino što ih je povezivalo bio je rukopis ruskih obavještajnih službi. No, zapadne sigurnosne službe zaključile su da su sve ove operacije, pa čak potencijalno i neke druge manje poznate javnosti, zapravo dio koordinirane i trajne kampanje destabiliziranja Europe, piše Express.hr.

Izvodi ih, prema nekim obavještajnim saznanjima, elitna postrojba unutar ruskog obavještajnog sistema, dobro utrenirana za subverzije, sabotaže i atentate, piše The New York Times.

Grupa, poznata kao Jedinica 29155 i navodno djeluje barem desetak godina, ali su je zapadni dužnosnici tek nedavno otkrili. Obavještajni dužnosnici u četiri zapadne zemlje kažu kako je nejasno koliko često se jedinica mobilizira i upozoravaju da je nemoguće znati kada i gdje će operativci napadati.

Svrha Odjeljenja 29155 o kojoj se nikad prije nije pisalo, uklapa se u težnje ruskog predsjednika Vladimira Putina da se aktivno bori protiv Zapada tzv. hibridnim ratom – mješavinom propagande, hakerskih napada i širenja dezinformacija, ali i otvorenog vojnog sučeljavanja.

Peter Zwack, bivši ataše za odbranu i američki obavještajac koji je radio u američkoj ambasadi u Moskvi, rekao je da nije znao za postojanje ove jedinice.

"Mislim da zaboravljamo koliko Rusi mogu biti bezobzirni", rekao je Zwack. koji je rekao da nije svjestan postojanja jedinice.

U SMS poruci, Dmitri S. Peskov, glasnogovornik predsjednika Putina, uputio je pitanja o toj jedinici ruskom Ministarstvu odbrane. Ministarstvo nije odgovorilo na njegov zahtjev.

Skrivena iza betonskih zidova u sjedištu 161. centra za obuku specijalnih namjena na istoku Moskve, jedinica je pod ingerencijom ruske vojne obavještajne agencije, poznatije kao GRU.

Iako mnogo toga o operacijama GRU-a ostaje misterija, zapadne obavještajne agencije počele su dobivati jasniju sliku njezine temeljne strukture. 

U mjesecima prije predsjedničkih izbora 2016., američki dužnosnici kažu kako su dvije cyber jedinice GRU-a, poznate pod nazivom 26165 i 74455, upale u servere Demokratskog nacionalnog odbora i kampanje Hillary Clinton, a zatim objavile sramotnu internu prepisku.

Izvještaj američkih špijuna: Kako su Rusi utjecali na izbore u SAD

U izvještaju američkih obavještajnih agencija o ruskom upletanju u predsjedničke izbore objavljenom u pročišćenom obliku, jasno se tvrdi da je Kremlj htio oslabiti demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton i pomoći Donaldu Trumpu. FBI, CIA i NSA, tri velike američke obavještajne agencije, zaključile su da su "Putin i ruska vlada davali jasnu prednost izabranom predsjedniku Trumpu".

Prošle godine, Robert S. Mueller, specijalni savjetnik koji je nadgledao istragu o ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine, optužio je više desetaka službenika iz tih postrojbi. Hakerske ekipe uglavnom djeluju iz Moskve, hiljadama kilometara od svojih ciljeva.

Suprotno tome, časnici iz jedinice 29155 putuju u, i iz europskih zemalja. Neki su odlikovani veterani najkrvavijih ratova u Rusiji, uključujući Afganistan, Čečeniju i Ukrajinu. Njihove operacije su toliko tajne, prema procjenama zapadnih obavještajnih službi, da je postojanje jedinice najvjerojatnije nepoznato čak i ostalim operativcima GRU-a.

Čini se da je jedinica tijesno povezana zajednica. Fotografija snimljena 2017. godine prikazuje zapovjednika jedinice, generala Andreja V. Averyanova, na vjenčanju njegove kćeri u sivom odijelu i kravati. Pozira s pukovnikom Anatolijem V. Čepigom, jednim od dvojice službenika optuženih u Britaniji zbog trovanja bivšeg špijuna Sergeja V. Skripala.

"Ovo je jedinica GRU-a koja je tokom godina bila aktivna širom Europe", rekao je jedan europski sigurnosni dužnosnik, koji je pristao govoriti pod uslovom anonimnosti. Bilo je iznenađenje da su Rusi, GRU, ova postrojba, slobodno djelovali i izveli ovu ekstremnu zloćudnu aktivnost u prijateljskim zemljama. To je bio šok", rekao je izvor.

U različitom stepenu, svaka od četiri operacije za koje se vjeruje da ih je izvela ova jedinica, privukla je pažnju javnosti, a vlastima je trebalo mnogo vremena da zaključe kako su akcije povezane.

Ostatak teksta pročitajte na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije