Grad u kojem je već 69 godina zabranjeno umiranje

Radiosarajevo.ba
Grad u kojem je već 69 godina zabranjeno umiranje
Facebook / Longjir: Grad u kojem je već 69 godina zabranjeno umiranje

Arktički grad Longjir, u kojem se 2.100 stanovnika trenutno bori protiv izuzetno niskih temperatura, donio je ovaj neobičan zakon 1950. godine. 

Razlog za to krije se u permafrostu, koji sprječava raspadanje tijela na gradskom groblju, što znači da bi smrtonosni virusi mogli preživjeti i dovesti u opasnost brojne živote ukoliko jednog dana dođe do odmrzavanja permafrosta

To bi moglo objasniti i epidemiju antraksa u Rusiji 2016. godine, kada je toplotni vlak odledio permafrost i doprinio širenju ove bakterijske bolesti sa mrtvog jelena na druge jelene, usmrtivši više od 2.300 jedinki. 

Longlir: Grad u kojem je već 69 godina zabranjeno umiranje - undefined

Facebook: Longlir: Grad u kojem je već 69 godina zabranjeno umiranje

Naučnici su također u leševima na Aljasci i u Longjiru pronašli tragove španjolske groznice, pa danas smrtno bolesni stanovnici odlaze u druga mjesta da umru, dok se tijela onih koji iznenada preminu sahranjuju na grobljima u drugim gradovima. 

Jedini izuzetak je kremacija, koja uništava ili deaktivira opasne viruse. 

Trudnice se također potiču na porođaj van grada, jer se na ovoj teritoriji - u arhipelagu Svalbard - nalazi samo jedna mala bolnica, prenosi BBC. 

Inače, Longjir nije jedino mjesto na svijetu koje je zabranilo umiranje.

Brojni gradovi u Italiji i Francuskoj donijeli su istu odluku zbog prenatrpanosti lokalnog groblja, piše The Guardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije