Fascinantno: Ovo je pet najvećih i najneobičnijih objekata na svijetu

0
Radiosarajevo.ba
Fascinantno: Ovo je pet najvećih i najneobičnijih objekata na svijetu
Foto: MSN / Zgrada Longaberger kompanije (New York, SAD)

Svijet je pun iznenađenja, a dokaz za to je sljedeća lista čudnovatih arhitektonskih objekata. Od uredskog namještaja do pribora za jelo, vodimo vas kroz zadivljujuće konstrukcije koje u predimenzioniranom maniru prikazuju predmete iz svakodnevnice.

Zgrada kompanije Longaberger (New York, SAD)

Kompanija Longaberger bavi se lifestyle proizvodima i proizvodima za kuću, a između ostalog proizvode i pletene korpe od javorovog drveta.

Nevjerovatna staklena kuća koja se obavija oko živog visokog stabla usred guste šume

Nevjerovatna staklena kuća koja se obavija oko živog visokog stabla usred guste šume

Još jedna subota, još jedna ARIA proslava – 15 godina sa vama

Još jedna subota, još jedna ARIA proslava – 15 godina sa vama

U ovoj kompaniji su se 1990. godine odlučili za izgradnju sedmospratnice koja će ličiti na jedan od njihovih najpopularnijih proizvoda, javorovu korpu srednje veličine.

Konstrukcija nije bila jednostavna za projektiranje i izgradnju, najviše zbog toga što su njeni gornji spratovi puno širi od donjih.

Drška korpe teži skoro 150 tona i zimi se grije kako bi se spriječilo stvaranje leda i padanje na stakleni krov zgrad. Izgradnja je koštala 32 miliona američkih dolara, a zgrada je otvorena 1997. godine.

Najveća uredska stolica na svijetu (Anniston, SAD)

Ovo nije jedina uredska stolica koja je ponijela titulu najveće na svijetu. Štaviše, decenijama su se gradovi u Sjedinjenim Američkim Državama natjecali da upravo oni imaju jednu takvu. Prva je izgrađena još 1905. u Massachusettsu, a prije Annistona titulu su ponijele stolice u Morristownu, Benningtonu, Washingtonu i Thomasvilleu.

Najveća uredska stolica (Anniston, SAD)
Foto: MSN: Najveća uredska stolica (Anniston, SAD)

Stolicu iz Annistona sagradila je 1981. godine prodavnica uredskog namještaja „Miller’s“ u namjeri da ovom vizuelnom atrakcijom privuče kupce.

U izgradnju stolice je utrošeno 15 tona cementa i 10 tona čelika, a njena stabilna konstrukcija može izdržati vjetrove brzine 137 km/h. Posjetioci se mogu spiralnim stepenicama popeti na sjedište stolice.

Sa visinom od oko 10 metara, stolica iz Annistona je držala titulu najviše stolice na svijetu 16 godina, sve dok 1997. godine u Ženevi nije otkrivena umjetnička skulptura „Slomljena stolica“, visoka oko 12 metara.

Najveća sjekira na svijetu (Nackawic, Kanada)

Godine 1991., kada je sagrađen ovaj neobični objekat, grad Nackawic proglašen je za Šumarsku Prijestolnicu Kanade, što objašnjava kolosalnost konstrukcije. Sjekira je visoka 15 metara i teži preko 55 tona.

Najveća sjekira na svijetu (Nackawic, Kanada)
Foto: MSN: Najveća sjekira na svijetu (Nackawic, Kanada)

U svom donjem dijelu, sjekira na sebi ima tablu na kojoj piše: "Najveća svjetska sjekira. Ova ogromna sjekira simbolizira važnost šumarske industrije, prošlost, sadašnjost i budućnost, za grad Nackawic i provinciju Novi Brunswick".

Na "panju" u koji je sjekira zabijena održavaju se teatarski i muzički događaji, a unutar "oštrice" je, pri izgradnji, ubačena vremenska kapsula.

Najveći telefon na svijetu (Apeldoorn, Holandija)

Holandska osiguravajuća kuća Centraal Beheer odlučila je svoj 80-ti rođendan proslaviti upečatljivo, pa su se odlučili za izgradnju ogromnog telefona.

Telefon je prezentiran 1988. godine, a visok je preko 6 metara i širok oko 2 i pol metra.

Najveći telefon na svijetu (Apeldoorn, Holandija)
Foto: MSN: Najveći telefon na svijetu (Apeldoorn, Holandija)

Inače, ovaj telefon je, uprkos dimenzijama, potpuno funkcionalan. Kao takav, i dalje drži svoje mjesto u Guinessovoj knjizi rekorda kao najveći telefon na svijetu.

Samo, pošto je slušalica telefona duga preko 7 metara, za obavljanje poziva će vam biti potreban kran.

Najveća viljuška na svijetu (Vevey, Švicarska)

Projektovanje i izgradnju ovog objekta na Ženevskom jezeru naručio je Muzej hrane Alimentarium iz Veveya kako bi obilježio deset godina rada.

To je bilo 1995. godine, a iako je imao podršku grada Veveya, muzej nije uspio osigurati ostanak viljuške. Građevina je uskoro sklonjena sa jezera.

Ipak, dvanaest godina poslije, ovaj izvanredni komad escajga je privremeno vraćen u Ženevsko jezero u okviru izložbe koja je tematizirala pribor za jelo.

Ljubitelji impresivne viljuške organizirali su peticiju i tako osigurali njen ostanak u jezeru, gdje se i danas nalazi, piše MSN.

Viljuška iz Veveya visoka je oko osam a široka oko metar i pol.

Najveća viljuška (Vevey, Švicarska)
Foto: MSN: Najveća viljuška (Vevey, Švicarska)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije