Evo zašto ovog ljeta ne biste trebali ubijati kukce u vašem domu

0
Radiosarajevo.ba
Evo zašto ovog ljeta ne biste trebali ubijati kukce u vašem domu
Foto: Pexels / Ilustracija

Nova studija otkrila je da se populacija letećih insekata u Ujedinjenom Kraljevstvu smanjila za čak 60 posto u posljednjih 20 godina, što znači da bi napadače kukaca trebalo zaštiti, a ne ubijati.

Ljudi si tako dobili upozorenje da ovog ljeta ne ubijaju ose, muhe, pčele ili bilo koje leteće kukce.

Obično u Britaniji čim se vrijeme zagrije, sunce izađe i prozori i vrata se širom otvaraju. Ali ovog ljeta se vjeruje da će manje muha i osa doći unutra i zujati oko vaše glave.

Nova studija 

Sugerirano je da bi bilo bolje ne ubijati ih i ne udarati ih, bez obzira na to koliko su dosadni.

Nova studija je otkrila da se populacija letećih insekata u Velikoj Britaniji smanjila za čak 60 posto u posljednjih dvadeset godina.

Dobrotvorne organizacije za očuvanje prirode Buglife i Kent Wildlife Trust zatražile su od javnosti da izbroje broj kukaca poprskanih po tablicama vozila i usporede to sa sličnom studijom iz 2004. godine.

Otkrili su da je broj najviše smanjen u Engleskoj, gdje je zabilježeno 65 posto manje insekata, a najmanje u Škotskoj, koja je zabilježila pad od 28 posto.

Paul Hadaway, direktor zaštite u Kent Wildlife Trust, rekao je:

"Rezultati studije Bugs Matter trebali bi nas sve šokirati i zabrinjavati.

Ogromna prijetnja za planetu

“Vidimo pad broja insekata, što odražava ogromnu prijetnju i gubitak divljih životinja širom zemlje.

"Ovo smanjenje događa se alarmantnom brzinom i bez usklađene akcije za njihovo rješavanje suočavamo se s oštrom budućnošću. Kukci i oprašivači su temelj zdravlja našeg okoliša i ruralnih privreda.

"Trebamo akciju za sve naše divlje životinje sada stvaranjem više i većih područja staništa, osiguravajući koridore kroz krajolik za divlje životinje i dopuštajući prirodnom prostoru da se oporavi."

Postoji mnogo različitih tehnologija za uništavanje letećih buba kod kuće, uključujući zamke, električne rekete i ljepljivi papir za muhe. Ali pred takvim zapanjujućim brojkama, najbolja opcija ostaje istjerati muhe i ose natrag van umjesto da ih ubijete.

"Smanjenje broja insekata pogađa sve glavne skupine. U sljedećih nekoliko desetljeća moglo bi izumrijeti čak 40 posto svjetskih vrsta, uključujući pčele, mrave i leptire.

Ovi insekti predstavljaju neke od najznačajnijih oprašivača biljaka.

Utjecaj gubitka insekata nadilazi zalihe hrane

Dok se biljke oprašuju na mnogo različitih načina, biljke oprašivane kukcima, kao što su jabuke, kruške, krastavci, lubenice i bademi, postat će znatno manje produktivne bez oprašivača i mogle bi u potpunosti propasti.

"Utjecaj gubitka insekata nadilazi naše zalihe hrane, jer će životinje poput ptica koje ovise o njima u hrani također biti pogođene."

Umjesto da ubijate bube, zašto ne biste u svom vrtu postavili kućicu za kukce i upotrijebili pravu travu umjesto umjetnog travnjaka?

Ostali savjeti uključuju rjeđe košenje, budući da je duga trava dobar dom za kukce, i stvaranje hrpa trupaca za žvakanje kornjaša, prenosi Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije