Čuveni Britanski muzej otvara izložbu posvećenu jugoslavenskom dinaru

Radiosarajevo.ba
Čuveni Britanski muzej otvara izložbu posvećenu jugoslavenskom dinaru
Britanski muzej / Ruski plakat
Povodom 100. godišnjice Ruske revolucije, čuveni Britanski muzej ove jeseni sprema izložbu posvećenu valutama komunističkih zemalja, među kojima će se naći i čuvena hiljadarka, novčanica s likom radnika u zeničkoj željezari Arifa Heralića.

Na izložbi će biti postavljeni posteri, medalje, novčići, novčanice i obveznice koje pokazuju veliki industrijski napredak i neujednačenu vojnu snagu, piše Guardian. 

Kurator Tom Hockenhull je oduševljen izložbom.

"Izlošci su predivni. Posebno ako ih uporedite sa zapadnjačkim novčanicama. Čak iako mnogi govore da novčanice ne vrijede više ništa, na njima se nalaze neki od najveličanstvenijih dizajna koji su se ikada našli na papiru", kazao je on.

Potpomognut finansijama Art Funds, Hockenhull je istraživao i pronalazio komunističke valute kako bi popunio rupe u kolekcijama novca u muzeju.

Somalijski šiling - undefined

Britanski muzej: Somalijski šiling

Među izlošcima će se naći novčanica iz Somalije iz 1975. godine, koja mnogo govori o položaju žena u toj zemlji. Žena je prikazana sa pištoljem, bebom i lopatom. Na kineskom juanu iz 1980. godine su predvodnici moderne Kine, intelektualac, radnica na farmi i radnik u tvornici. Bit će prikazana i novčanica sa Kube, koju je potpisao sam Ernesto Guevara čime je Che htio iskazati prezir prema novcu.

Kineski juan - undefined

Britanski muzej: Kineski juan

"Čini mi se da što je ekonomija države stabilnija, to su novčanice u njoj dosadnije", kazao je kustos, dodavši da SAD dolar nisu promijenile od 1962. godine, a da se ni taj dizajn ne razlikuje previše od onog iz 1862.

Sigurno je najzanimljivija jugoslavenska novčanica sa likom nasmijanog i marljivog Arifa Heralića, fotografiranog 1954. godine. Heralić je bio radnik u željezari na visokoj peći u Zenici. 

Njegovu poznatu fotografiju uslikao je Nikola Bibić, novinski fotograf Borbe 1954. godine, da bi se kasnije ta slika iz novina našla na novčanici od 1000 jugoslavenskih dinara, izdatih od 1955. do 1981. godine, koja je redominirana u 10 novih dinara od 1965. godine. 

Jugoslavenski dinar - undefined

Britanski muzej: Jugoslavenski dinar

"Proces potrage je bio fascinantan. Englez sam, odrastao u kapitalističkoj zemlji. Želio sam saznati kako je novac "postojao" u komunističkim zemljama. Prema Marxovoj teoriji, novca ne bi trebalo biti. No, nijedna ga država nije uspješno ukinula. Ovo je za mene bio prozor u potpuno novi svijet", zaključio je kurator Hockenhull.

Arif Heralić

Arif Heralić u stvarnosti je imao težak život. Od jedanaestoro dece, tek je sedmoro preživjelo. Kao invalid rada, Heralić je umro u ekstremnom siromaštvu i bijedi 1971. godine. O smrti Arifa Heralića objavljena je kratka vijest u beogradskim Večernjim novostima od 17. juna 1971. godine:

"U Zenici je juče, posle duže bolesti, umro Arif Heralić, radnik zeničke željezare i višestruki udarnik, čiji je lik bio na novčanici od 1000 starih dinara. On je u željezari radio na teškim poslovima i prije nekoliko godina je obolio. Zbog toga je penzioniran".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije