Cijena kafe u kafićima u većim gradovima u BiH ide i do 6 KM. Evo koliko košta ručak za tri slijeda

1
Radiosarajevo.ba
Cijena kafe u kafićima u većim gradovima u BiH ide i do 6 KM. Evo koliko košta ručak za tri slijeda
Radiosarajevo.ba / Kafa / Ilustracija

Za ručak u jeftinom restoranu u Sarajevu i Mostaru prosječno je potrebno oko 10 KM. Banja Luka je nešto skuplja te je za ručak u restoranu iste kategorije potrebno izdvojiti prosječno 12 KM.

Svakodnevni troškovi života rastu iz dana u dan. I dok se potrošačka košarica približava iznosu od 3.000 KM, prosječne plaće nisu dovoljne da te troškove pokriju ni 50 posto.

Građani se snalaze kako mogu, neki dizanjem kredita, a neki ulaze u minus na tekućim računima. I ono najosnovnije brojnima je luksuz.

Scholz i Macron se sastaju pred dolazak Xi Jinpinga u Pariz

Scholz i Macron se sastaju pred dolazak Xi Jinpinga u Pariz

Posjećenost ugostiteljskih objekata mnogo je manja nego prijašnjih godina, što i ne čudi s obzirom na to da cijena kafe ide i do šest maraka u određenim kafićima.

U Sarajevu kafa košta od 2 do 4 KM, ali na Baščaršiji ide i do 6 maraka.

Cijeđena naranča je 5 KM, kilogram bureka je 18, a zvrk 4,50 KM, dok je za porciju pure potrebno izdvojiti čak 8 maraka, piše Srpskainfo.

Ako ste za kafu u starom dijelu Mostara, najčešće ćete je platiti 6 KM. Pite su 10, a čak i sok košta 6 maraka. Banjalučani kave plaćaju od 2,50 do 3 marke. Oko 3,50 su sokovi, limunada je 5, krumpiruša oko 3,50, a čaj od 2,50 do 3,50 KM.

Loše vijesti za ljubitelje pečenja: Kilogram janjetine u BiH dostigao rekordan iznos

Loše vijesti za ljubitelje pečenja: Kilogram janjetine u BiH dostigao rekordan iznos

"Možete kafu popiti i za 1,50 KM, ali nema baš puno takvih lokala i nisu u centru. I u njima je uglavnom teško naći mjesto", objašnjava Slaviša P.

Govori kako za jedan običan ručak treba dati minimalno između 15 i 20 maraka po osobi, a riječ je uglavnom o pizzi ili nekoj piletini. Variva u restoranima uglavnom koštaju oko 8 maraka, a mala porcija pilećeg filea je 6 KM.

"Najobičniji sendvič je minimalno 3 KM, oni malo "bogatiji" su oko 5,50 maraka. Burek je 4,50, a mali jogurt gotovo marku. Komad pizze danas je teško naći za manje od 3,50 maraka", kazao je.

Provjerili smo i što kaže Numbeo, najveća svjetska baza podataka o troškovima života, o cijenama u navedena tri grada u BiH.

Za ručak u jeftinom restoranu u Sarajevu i Mostaru prosječno je potrebno oko 10 maraka, a cijene se kreću od 7 do 15 KM. Banja Luka je nešto skuplja te je za ručak u restoranu iste kategorije prosječno potrebno izdvojiti 12 makara, dok se raspon cijena kreće od 8 do 30 KM.

Dvije osobe u restoranu srednje klase u Mostaru za tri slijeda moraju izdvojiti 53 KM, a raspon se kreće od 30 do 80 KM. Ručak za dvije osobe najjeftiniji je, barem prema podacima Numbea, u glavnom bh. gradu i prosječno stoji 50 KM. 

Petnaest maraka više dvije osobe platit će ručak u Banjoj Luci nego u Sarajevu, gdje se za isti prosječno izdvaja 65 KM, dok se raspon cijena kreće od 35 do 120 maraka. Boca piva od 0,33 l u sva tri grada stoji od tri do šest maraka, kapučino od dvije do četiri marke, a boca vode od 0,33 l od jedne do tri marke.

Pripremate janjetinu kod kuće? Nije problem, uz ove savjete bit će savršenog okusa, a tek mirisa

Pripremate janjetinu kod kuće? Nije problem, uz ove savjete bit će savršenog okusa, a tek mirisa

Usporedili smo i cijene u trgovinama u ova tri grada. Litra mlijeka u Mostaru prosječno stoji 2,04 KM, Sarajevu 2,34 KM te 2,26 KM u Banjoj Luci. Svježi bijeli kruh koji teži pola kilograma u Mostaru je prosječno 1,78 KM, Sarajevu 1,74 KM a u Banjoj Luci 1,93 KM. Za dvanaest jaja u Mostaru izdvaja se 4,13 KM, Sarajevu 4,72 KM i 4,45 KM u Banjoj Luci.

Kilogram lokalnog sira u trgovinama u Mostaru prosječno stoji 17,24 KM, a raspon cijena kreće se od osam do 25 KM. Nešto nižu cijenu za lokalni sir izdvajaju Sarajlije, prosječno 14,59 KM (raspon cijena od sedam do 21 KM), a Banjalučani 14,85 KM (cijene se kreću od 6,40 KM do 28 KM).

Cijene goriva i taksija

Litra goriva u sva tri grada prosječno stoji oko 2,70 KM, a raspon se kreće od 2,51 do 3,30 KM.

Jednosmjerna karta lokalnim prijevozom najjeftinija je u Sarajevu - 1,80 KM, a najskuplja u Banjoj Luci - 2,30 KM, dok u Mostaru vožnja od tačke A do tačke B stoji prosječno dvije marke.

Mjesečna karta lokalnim prijevozom najskuplja je u Mostaru i stoji 57,50, a najjeftinija u Sarajevu i za nju je potrebno izdvojiti 53 KM.

Taksi-start u Sarajevu i Banjoj Luci stoji 2,50 KM, a u Mostaru tri marke, kilometar vožnje taksijem u Mostaru 1 KM, Sarajevu 1,50 KM, a u Banjoj Luci 1,80 KM.

Sat vremena čekanja taksisti u Mostaru naplaćuju prosječno 19 KM, Sarajevu 10 KM, a u Banjoj Luci 15 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije