Burmanska mačka: Mistična ljepotica koju mogu imati i oni alergični na dlaku

0
Radiosarajevo.ba
Burmanska mačka: Mistična ljepotica koju mogu imati i oni alergični na dlaku
Foto: Pexels / Burman mačka

Burmanska mačka vjerovatno je najnježnija i najumiljatija mačka od svih poznatih pasmina.

Opuštena i prilagodljiva, ova divna maca poznata je po svojoj ležernoj naravi i pričljivosti.

Burmanska mačka puna je misterija i proturječja. Izvrstan je ljubimac, vrlo privržen vlasnicima te nije previše zahtjevna.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Ove mačke obožavaju ljude i karakterom nalikuju na psa, razigrane su, zabavne i aktivne, tako da će iskoristiti svaku priliku da budu blizu vlasniku, prateći ga po cijelom stanu i sudjelujući u svim aktivnostima.

Ova umiljata mačka obožava sjediti u krilu, uvlačiti se u krevet prije spavanja i maziti se u svakoj prilici, priča Sanja Ivanov iz uzgajivačnice burmanskih mačaka Royal Esprit.

Ovo će vas rastopiti: Pogledajte video mačića koji spava u zagrljaju svojih najdražih

Ovo će vas rastopiti: Pogledajte video mačića koji spava u zagrljaju svojih najdražih

Burmanske mace pune su energije, ali nije ih preporučljivo puštati izvan stana jer su jako znatiželjne i neustrašive te se lako mogu naći u opasnosti. Ne vole biti same te, ako izbivate većinu dana, bilo bi dobro da ima mačje društvo, idealno drugu burmu. Inteligentna je i ljubazna, ali prije svega ima fantastičnu osobnost.

Savršen je ljubimac za porodice željne ljubavi i zabave. Energične su po prirodi, a mnogi ljudi smatraju glatku sjajnu dlaku i žute oči vrhuncem elegancije, ističe Sanja. Ovu srednje veliku, elegantno građenu mačku karakteriziraju vitke noge, kratkodlako, glatko, svilenkasto krzno koje je vrlo lako njegovati te ne zahtjeva odlaske u salone za ljubimce niti svakodnevno četkanje.

Burmanske mačke iznenađujuće su teške za svoju veličinu zbog čega ih često opisuju kao "ciglu zamotanu u svilu", dodaje Sanja.

Burman mačka
Foto: Pexels: Burman mačka

Postoje dva tipa burmanskih mačaka: američka koju karakterizira kompaktno tijelo, okrugla glava i okrugle oči te europska za koju je karakteristično kompaktno, ali vitkije tijelo, glava u obliku kratkog tupog klina te specifičan oblik očiju, velike, ali ne potpuno okrugle. Prva priznata boja burmanske mačke bila je tamnosmeđa, a danas dolaze u plavoj, lila, čokoladnoj, crvenoj, krem i kornjačevini.

Budući da je jedna od rijetkih pasmina koje nemaju podlaku, njihova prisutnost manje će smetati ljudima alergičnim na dlake.

"Ove mačke su otporne, dobrog zdravlja te dužeg životnog vijeka u odnosu na većinu pasmina. Mogu živjeti do 20 godina, pa i duže", kaže Sanja Ivanov iz uzgajivačnice burmanskih mačaka Royal Esprit, piše Zadovoljna.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije