Arktički led se topi, a s njim i smrtonosne opasnosti: Mogao bi se osloboditi i radioaktivni plin?

1
Radiosarajevo.ba
Arktički led se topi, a s njim i smrtonosne opasnosti: Mogao bi se osloboditi i radioaktivni plin?
Foto: Pixabay / Smrtonosni plin vreba u permafrostu

Odmrzavanje permafrosta na Arktiku moglo bi osloboditi radon, radioaktivni plin koji ima potencijal izazvati rak, upozorili su naučnici.

Permafrost koji tlo drži smrznutim tokom cijele godine na Arktiku djeluje poput kape koja sprječava dizanje raznih plinova u atmosferu. Najpoznatiji od njih vjerojatno je metan, snažan staklenički plin koji se oslobađa otapanjem permafrosta, čime se ubrzavaju klimatske promjene.

Ali u novom naučnom radu, objavljenom u martovskom broju magazina Earth-Science Reviews, istraživači primjećuju da postoji još jedan opasan plin koji vreba ispod arktičkog permafrosta: radon. Ovaj plin bez boje i mirisa korak je u radioaktivnom raspadu prirodnog urana. Poznat je po tome što se ponekad nakuplja unutar domova, osobito u podrumima, povećavajući tako dugoročni rizik od raka pluća za stanovnike.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Prema Agenciji za zaštitu okoliša, radon je drugi vodeći uzrok raka pluća u Sjedinjenim Državama, odgovoran za 21.000 smrti godišnje.

"Trenutačno, radon nije gorući problem na Arktiku i okolini, gdje tlo ostaje smrznuto tokom cijele godine. To je zato što permafrost sprječava izlazak plina iz tla", rekao je za Live Science Paul Goodfellow, stručnjak za ekološki program za geološke opasnosti pri Odjelu za geološka i geofizička istraživanja Aljaske. Ali, kako se permafrost topi, ovaj zaštitni štit nestaje.

"Postoje istraživanja koja su trenutno u toku i koja pokazuju kako bi ovaj permafrost mogao potencijalno izložiti vlasnike kuća na Aljasci radonu", rekao je Goodfellow, čiji posao uključuje poticanje stanovnika Aljaske da testiraju prisustvo radona, što može biti izazov s obzirom na nisku gustoću naseljenosti države. 

Misija vrijedna 700.000 eura: Naučnici vade uzorke leda s Arktika

Misija vrijedna 700.000 eura: Naučnici vade uzorke leda s Arktika

U novoj studiji, istraživači su prikupili prethodne studije o radonu u permafrost regijama, koje uključuju Aljasku i planine Harbina, pokrajine na sjeveroistoku Kine. Pregled sugerira da degradacija permafrosta ima potencijal omogućiti radonu da migrira u domove i radna mjesta, napisali su istraživači, a predvodi ih Jian Cui iz Centra za sveobuhvatno istraživanje prirodnih resursa Harbin Kineskog geološkog istraživačkog ureda. Međutim, istraživanje o migraciji radona u permafrost regijama "je još uvijek nedovoljno", dodali su.

Permafrost se ne otapa na organiziran način, odozgo prema dolje, rekao je Art Nash, specijalist za energiju Univerzitetu u Aljasci. Umjesto toga, otapa se neujednačeno, otvarajući pukotine. Seizmička aktivnost, koja je česta u Aljasci, također može stvoriti nove grebene kroz koje radon može putovati te se ne može precizirati gdje će na kraju ovaj plin proći van.

Postoje i pitanja o tome kako će radon reagirati s drugim plinovima zarobljenim ispod permafrosta, rekao je Nash. Najalarmantniji od njih je metan, snažan staklenički plin koji, ako se oslobodi u velikim količinama, može ubrzati globalno zagrijavanje. Drugi zabrinjavajući je metilživa, hemijska tvar koja remeti nervni sistem, a može se nakupiti u vodi i tkivima životinja u prehrambenom lancu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije