Zastrašujući događaj u historiji: Evo kako je izgledao najveći tsunami ikada zabilježen

0
Radiosarajevo.ba
Zastrašujući događaj u historiji: Evo kako je izgledao najveći tsunami ikada zabilježen
Foto: Pexels / Tsunami/Ilustracija

Voda bijesno lupa od vrh Empire State Buildinga, to je nešto što zvuči poput materijala iz distopijskih sci-fi blockbuster filmova, ali u stvarnosti, to nije tako nemoguće.

Naime, naši su okeani već stvorili valove koji su bili viši od nekih od najpoznatijih svjetskih znamenitosti. Najveći tsunami zabilježen u povijesti, koji je pogodio jugoistočnu Aljasku 1958. godine, bio je toliko ogroman da se njegovi učinci i danas mogu vidjeti iz svemira, više od šest decenija kasnije.

Apokaliptični val, koji je dostigao do 524 metra visine, prošao je kroz uski fjord Lituya Bay nakon što je potres jačine 7,8 Rihtera pogodio obližnju tektonsku granicu nazvanu Fairweather Fault. Zemljotres je izazvao veliko klizište koje je poslalo 90 miliona tona stijena strmoglavljujući ih u zaljev, prema NASA-inoj Earth Observatory.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Svjedoci su opisivali kako čuju i osjećaju eksplozivni udarac dok je razbijena ledena santi lebdjela stotinama metara u zrak. Zatim je megatsunami, ukrašen velikim komadima leda, tutnjao kroz zaljev.

Jedan ribar, po imenu Howard Swanson, dokumentirao je kako je njegov brod bio podignut tako visoko na vrhu vala da je gledao na šumu drveća ispod sebe.

Žestok zemljotres zatresao otok u Pacifiku: Izdano upozorenje za cunami, stižu prvi snimci

Žestok zemljotres zatresao otok u Pacifiku: Izdano upozorenje za cunami, stižu prvi snimci

Nažalost, par koji je ribario kada je zid vode udario nije imao sreće - njihov je brod bio uništen, i ni jedno od njih nije preživjelo. Stručnjaci vjeruju da je razorna pojava, koja je ukupno ubila pet osoba, uglavnom uzrokovana prevrtanjem vrha planine.

Kako je zemljotres jačao okolni pejzaž, komad - dimenzija oko 730 metara po 914 metara po 91 metar - odlomio se s vrha litice, padajući 610 metara u zaljev.

"U nekim aspektima, ovo je stvorilo sličnu reakciju kao da je asteroid pao u vodu", napisao je Western States Seismic Policy Council u sažetku katastrofe.

Da se vratimo na sliku inspiriranu holivudskim blockbusterima, to je 82 metra više od Empire State Buildinga. Sada, 65 godina nakon nesreće, ožiljci su još uvijek vidljivi. Kada je tsunami pogodio, odnio je gotovo sav vegetacijski pokrov šume Lituya - kidajući milione drveća s obala.

Prsten oštećenja još je uvijek vidljiv uz obalu, gdje su se nove šume počele razvijati kako bi zamijenile svoje izgubljene pretke.

Prikaz djelovanja tsunamija

Zahvaljujući ovom ožiljku na zaljevu, stručnjaci su mogli zaključiti da su valovi tsunamija dostizali između 200 i 524 metra visine - što ga čini najvećim ikada zabilježenim. I dok mu nasljednik nije došao blizu preuzimanju ovog rekorda, Lituya Bay je spreman za buduće vodene čudovišta.

Prema NASA-i, njene strme stijene, oblik dna u obliku slova U i njena pozicija na tektonskom vrućem mjestu sugerišu da će u budućnosti biti domaćin još megatsunamija. Sve što sada možemo učiniti je pokušati učiti iz prošlosti i osigurati da smo dobro opremljeni suočiti se s onim što budućnost nosi, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije