WhatsApp uvodi veliku promjenu: Evo šta čeka korisnike

0
Radiosarajevo.ba
WhatsApp uvodi veliku promjenu: Evo šta čeka korisnike
Foto: Forbes.com / Ilustracija / WhatsApp

WhatsApp, poput mnogih drugih glavnih tehnoloških platformi, morat će napraviti neke značajne promjene kako bi se uskladio s novim Zakonom o digitalnim medijima (DMA) Europske unije.

Jedna od tih promjena je interoperabilnost s drugim platformama za slanje poruka, a o tome govori direktor inženjeringa WhatsAppa, Dick Brouwer, u intervjuu za Wired.

Prijelaz prema interoperabilnosti prvo će uključiti tekstualne poruke, slike, glasovne poruke, videozapise i datoteke koje šalje jedna osoba drugoj. Teoretski, to bi omogućilo korisnicima razgovor s ljudima na WhatsAppu putem aplikacija trećih strana, poput iMessagea, Telegrama, Google Messagesa i Signala, i obrnuto.

Osvježite zidove bez krečenja: Sve što treba je da ih očistite ovom smjesom

Osvježite zidove bez krečenja: Sve što treba je da ih očistite ovom smjesom

Međutim, sve ovisi o tome hoće li se druge firme pridružiti, jer još uvijek postoje zabrinutosti o tome kako će aplikacija Meta, koja je vlasnik WhatsAppa, održavati sigurnost i šifriranje poruka kada počne uključivati ​​druge usluge.

Kako je primijetio Wired, WhatsApp želi da usluge za slanje poruka s kojima se povezuje koriste isti Signal Protocol za šifriranje poruka. Meta je također otvorena za aplikacije koje koriste alternativne protokole šifriranja, pod uvjetom da firme mogu dokazati da "dosežu standarde sigurnosti koje WhatsApp nudi u svojim smjernicama". Treće strane također moraju potpisati ugovor s Metom prije nego se priključe WhatsAppu, a više detalja o sporazumu bit će objavljeno u martu.

"Postoji stvarna napetost između pružanja jednostavnog načina za pružanje interoperabilnosti trećim stranama, istovremeno čuvajući privatnost, sigurnost i integritet WhatsAppa", rekao je Brouwer za Wired. "Mislim da smo prilično zadovoljni gdje smo završili."

WhatsApp čini ove promjene jer se Meta smatra "digitalnim čuvarom" prema DMA. To znači da mora slijediti skup pravila usmjerenih na poticanje konkurencije između različitih digitalnih usluga. Iako je DMA službeno stupila na snagu prošle godine, EU daje čuvarima poput Meta rok do marta 2024. godine za usklađivanje. Još uvijek ne znamo hoće li ove promjene vrijediti samo u EU ili će biti dostupne i u drugim dijelovima svijeta.

WhatsApp planira otkriti više o svojim planovima idućeg mjeseca i imat će "nekoliko mjeseci" za provedbu promjena, piše The Verge

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije