Upozorenje: Mnogi postaju žrtve WhatsApp prevare

0
Radiosarajevo.ba
Upozorenje: Mnogi postaju žrtve WhatsApp prevare
Pixabay / Ilustracija

Ako dobijete WhatsApp poruku od prijatelja ili člana porodice koji traži veliku sumu novca, budite oprezni prije nego što išta pošaljete. WhatsApp prevara se širi, već je odnijela stotine hiljada dolara iz džepova nevinih ljudi.

Kako radi WhatsApp prevara prema izvještaju The Straits Times, prijavljene su prevare putem WhatsAppa koje su doživjele porast aktivnosti u novembru 2023. Ova prevara uključuje zavaravanje ljudi tako da misle da ih kontaktira voljena osoba i zatim im traži novac kako bi riješila izmišljenu hitnu situaciju.

Samo tokom početka novembra 2023. godine prijavljeno je 237 žrtava ove prevare, a prevaranti su ukrali ukupno 606.000 dolara (1.080.562 KM). Najgore od svega je to što žrtva možda neće ni shvatiti da je prevarena sve do sedmica ili mjeseci kasnije.

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

Kako funkcioniše WhatsApp prevara

U ovoj posebnoj prevari prevaranti kombinuju dva već postojeća oblika prevare: lažni rezultat pretrage na Googleu za WhatsApp Web i socijalni inženjering.

  • Lažni rezultat pretrage za WhatsApp
Kako razlikovati kopiju i originalni iPhone?

Kako razlikovati kopiju i originalni iPhone?

Web prevara počinje tako što prevarant postavlja lažni oglas za WhatsApp Web na Googleu. Nažalost, prevaranti mogu dodati lažne web stranice klonove na Google pretraživač, pa kada žrtva traži WhatsApp Web, lažna verzija WhatsAppove web stranice prevaranta se pojavljuje na vrhu rezultata.
Ako neko klikne na ovaj lažni rezultat za WhatsApp Web, vodiće ih do nalik izgledajuće stranice koja traži od korisnika da skenira QR kod, baš kao i legitimna WhatsApp stranica. Kada žrtva skenira lažni QR kod, to daje prevarantu pristup njihovom WhatsApp računu.

  • Faza socijalnog inženjeringa za izvlačenje novca

Kada prevarant uđe u WhatsApp račun žrtve, može početi slati poruke prijateljima i porodici žrtve. Ovdje prevarant izmišlja priču zašto bi kontakt trebao poslati veliku sumu novca. To može biti medicinski hitan slučaj, pljačka i bilo što drugo što prevarant može smisliti.

Ako kontakt pristane, prevarant im kaže da pošalju novac na njihov bankovni račun. Kontakt vjeruje da pomaže prijatelju ili članu porodice u teškoj financijskoj situaciji, ali zapravo puni džepove prevaranta.

Ako prevarant brzo izađe iz računa, ni osoba koja je hakirana ni osoba koja je poslala novac neće shvatiti da se prevara dogodila. Može doći do saznanja o prevarama tek kad osoba koja je platila pokrene tu temu razgovora neko vrijeme kasnije.

Policija upozorava: Morate ugasiti ovu opciju na iPhoneu, djeca su vam u opasnosti

Policija upozorava: Morate ugasiti ovu opciju na iPhoneu, djeca su vam u opasnosti

Kako izbjeći ovu WhatsApp prevaru

Srećom, najbolja odbrana od ove prevare je saznanje o njenom postojanju. Sve dok jedna osoba u toj situaciji razumije kako prevara funkcioniše, može samostalno spriječiti prevaranta da ukrade novac.

  • Kako izbjeći lažne kopije WhatsApp Weba

Najlakši način da izbjegnete lažne kopije WhatsApp Weba je izbjegavati Google u potpunosti. Umjesto da tražite web stranicu putem Googlea, možete posjetiti web.whatsapp.com i tamo se prijaviti.

Ako radije koristite pretraživač kako biste pronašli WhatsApp Web, uvijek se uvjerite da klikate na rezultat pretrage umjesto na oglas. Da biste to učinili, provjerite URL ispod rezultata pretrage; ako kaže da vodi do web.whatsapp.com, onda je legitimno.

WhatsApp / Ilustracija
Foto: Pexels: WhatsApp / Ilustracija
  • Kako izbjeći plaćanje WhatsApp prevarantu

Čak i ako je račun kompromitovan, nije sve izgubljeno. Ako svi kontakti koje prevaranti kontaktira znaju za prevaru, mogu odbiti platiti i ostaviti prevaranta bez ikakvog novca. Prvo, obratite pažnju ako vas jedan od vaših bliskih kontakata počne kontaktirati na "čudan" način, piše Makeuseof.

Možda koriste drugačiji stil pisanja, pogrešno pišu riječi koje nikada ne bi pogriješili ili se jednostavno čine "čudno" općenito. To je dobar znak da osoba s kojom razgovarate nije ona za koju tvrdi da jeste; ne klikćite na bilo kakve linkove koje vam šalju, i definitivno im ne šaljite novac.

Ako se brinete da zaista razgovarate sa pravom osobom kojoj možda treba pomoć, pokušajte ih kontaktirati putem nekog drugog načina osim WhatsApp-a. Ako potvrde da su hakirani, recite im da prođu korake koje treba poduzeti ako im je hakiran WhatsApp račun.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije