Visa i Mastercard završili na sudu u Americi: Trgovci će uštedjeti oko 30 milijardi dolara

0
Hina
Visa i Mastercard završili na sudu u Americi: Trgovci će uštedjeti oko 30 milijardi dolara
Pixabay / Ilustracija

Američke kartičarske kuće Visa i Mastercard suočene su sa skupnom tužbom trgovaca u Britaniji zbog naknada za obradu plaćanja, nakon postrožene regulatorne provjere i sporova u SAD-u.

Visa i Mastercard već dugo dominiraju tržištem platnih kartica, što je privuklo pažnju britanskih parlamentarnih zastupnika i pokrenulo val zahtjeva za strožim regulatornim nadzorom.

"Znatno podigli naknade"

Britanski regulator platnih sustava (PSR) zaključio je u preliminarnom izvješću, objavljenom pretprošle sedmice, da su Visa i Mastercard znatno podigle naknade za kartična plaćanja, a malo je dokaza da su znatno poboljšale i kvalitetu usluge. Podignute naknade stajale su britanske kompanije više od 250 miliona funti, prema procjenama u PSR-ovom preliminarnom izvješću na 158 stranica.

Saobraćajna nesreća u BiH: U sudaru četiri vozila u tunelu povrijeđeno više osoba

Saobraćajna nesreća u BiH: U sudaru četiri vozila u tunelu povrijeđeno više osoba

"PSR je otkrio da su u proteklih pet godina, nakon što se uzmu u obzir promjene u obujmu, Mastercard i Visa proširili mrežu i podigli naknade više od 30 posto u realnom izrazu, a malo je dokaza o odgovarajućem poboljšanju kvalitete usluge", stoji u priopćenju regulatora.

Stotine trgovaca podigle tužbe

Stotine trgovaca podnijele su u međuvremenu pred londonskim sudom za tržišno natjecanje tužbe protiv Vise i Mastercarda, tvrdeći da im naplaćuju previsoke naknade.

Godine 2022. pridružio im se i Commercial and Interregional Card Claims, specijalizirani pravni tim advokatskog ureda Harcus Parker, tražeći u ime skupine trgovaca odštetu.

Kako Mastercard održava najviše nivoe zaštite platnih transakcija

Kako Mastercard održava najviše nivoe zaštite platnih transakcija

Sud je prvotno odbio razmotriti slučaj prema britanskom zakonu koji regulira kolektivne tužbe, slično onome u SAD-u. Prošli petak naznačili su da bi ga mogli prihvatiti, a odluka bi mogla utjecati i na druge tužitelje, napomenuo je Reuters.

Krajem marta dva kartičarska diva pristala su neznatno sniziti naknade za plaćanja kreditnim i debitnim karticama u SAD-u u idućim godinama, u sklopu nagodbe koja bi trgovcima trebala uštedjeti oko 30 milijardi dolara. Ukinut će i odredbe koje trgovcima brane da klijente usmjeravaju na jeftinije načine plaćanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije