UN poziva vodeće zemlje na ukidanje patenata na cjepiva za koronavirus

0
Radiosarajevo.ba
UN poziva vodeće zemlje na ukidanje patenata na cjepiva za koronavirus
Foto: EPA - EFE / Ilustracija

Na ministarskom sastanku Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u junu 2022., zemlje članice uspjele su, nakon teških pregovora, postići dogovor o prvom sporazumu koji je omogućio zemljama u razvoju, koje to žele, da na pet godina ukinu patente na cjepiva protiv COVID-a.

Taj sporazum nije dovoljan, po mišljenju Odbora za eliminaciju rasne diskriminacije, koji čini 18 neovisnih stručnjaka čija mišljenja nisu obavezujuća.

"Ne ide dovoljno daleko za borbu protiv visokog morbiditeta i mortaliteta od COVID-a širom svijeta među ljudima i skupinama koji su najviše izloženi rasnoj diskriminaciji", ističe se u saopštenju odbora, uz podršku posebne izvjestiteljice UN-a za saveremene oblike rasizma Ashwini K.P.

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Odbor zbog toga poziva "zemlje sjevera, posebno Njemačku, Švicarsku, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD, da se odreknu prava na intelektualno vlasništvo na cjepiva, metode liječenja ili tehnologije za zdravstvenu skrb koji su povezani s pandemijom COVID-a".

Odbor smatra da je COVID i dalje "ozbiljan javnozdravstveni problem čije razorne negativne posljedice nerazmjerno pogađaju skupine i ljude koji su ranjivi na rasnu diskriminaciju".

Raste strah od koronavirusa: Amerikance čeka nova doza vakcina

Raste strah od koronavirusa: Amerikance čeka nova doza vakcina

Oko 32 posto svjetskog stanovništva najmanje je jednom docijepljeno, ali u zemljama u razvoju kao što su Gabon, Papua Nova Gvineja, Burundi i Madagaskar, taj udio je manji od jedan posto, navodi odbor, pozivajući se na podatke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), piše Miss7zdrava.

Rasprave u WTO-u o ukidanju prava na intelektualno vlasništvo na metode liječenja i dijagnostičke alate za COVID sporo napreduju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije