Studija naučnika: Melem star 1000 godina čudo za borbu protiv superbakterija

Radiosarajevo.ba
Studija naučnika: Melem star 1000 godina čudo za borbu protiv superbakterija
Foto: British Library / Recept iz rukopisa Bald's Leechbook

Kako smrtonosne bakterije postaju sve otpornije na moderne antibiotike, neki istraživači su se pomoć potražili i u drevnim medicinskim rukopisima - i, kako se čini, srednjovjekovni melem star 1000 godina mogao bi uspjeti tamo gdje mnogi moderni antibiotici nisu.

"Drevni antibiotik", kako ga nazivaju istraživači, pronađen je u jednom od najranijih poznatih medicinskih "udžbenika" iz srednjovjekovne Engleske, poznatom kao Bald's Leechbook.

Iako mnogi savjeti u ovom priručniku nisu baš i dalje aktuelni - kao što je melem da se zaustave posjete goblina tokom noći - drugi lijekovi, poput "Baldov melem za oči", mogli bi biti velika stvar u modernom vremenu, piše Science Alert.

Istraživajući ovaj melem, naučnici su otkrili da ova mješavina prirodnih sastojaka - bijeli luk, crveni luk, kravlja žuč i vino - može imati vrlo snažna antiseptička svojstva. Zapravo se čini da djeluje protiv grupe opasnih bakterija koje su postale otporne na višestruke moderne lijekove!

Naučnici su već otkrili da ovaj melem ubija Staphylococcus aureus, bakteriju, a nova studija koju je vodila Jessica Furner-Pardoe s Univerziteta u Warwicku podupire te rezultate: čak i kad su bakterije formirale posebno čvrste strukture poznate kao biofilmi, melem je bio učinkovit!

I ne samo to, novo istraživanje pokazalo je da melem može biti učinkoviti i protiv sličnih otpornih bakterija kao što su Acinetobacter baumanii, Stenotrophomonas maltophilia, S. epidermidis i S. pyogenes.

Freya Harrison, koja je vodila studiju, smatra da je otkriće posebno obećavajuće za tretman infekcija stopala kod osoba koje imaju dijabetes:

"To su ultimativne, superotporne tzv. biofilm infekcije. One su veliki zdravstveni, ali i ekonomski problem. Pritom, često budu neizlječive."

Zanimljivo je i da melem radi tek kad se iskoriste svi sastojci. Kada su istraživači odvojili i pročistili svaki sastojak, niti jedan nije bio toliko učinkovit protiv bakterija. 

Na primjer, u ovoj novoj studiji vino je pokazalo male antimikrobne aktivnosti protiv ovih bakterija, ali, kad su izbacili vino iz recepta, došlo je do velikog pada aktivnosti protiv biofilma S. aureus.

Na sličan način su reagirali i luk i žuč.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije