Rusija napušta Međunarodnu svemirsku stanicu: Žele izgraditi svoju?

12
Radiosarajevo.ba
Rusija napušta Međunarodnu svemirsku stanicu: Žele izgraditi svoju?
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Moskva je u utorak saopštila da napušta Međunarodnu svemirsku stanicu "nakon 2024. godine" usred tenzija sa Zapadom, što je potez za koji su analitičari upozorili da bi mogao dovesti do zaustavljanja letova s ​​ruskom posadom.

Potvrda dugo razmatranog poteza dolazi dok se veze između Kremlja i Zapada raspliću zbog vojne intervencije Moskve u Ukrajini i nekoliko rundi razornih sankcija Rusiji, uključujući njen svemirski sektor.

Svemirski stručnjaci kažu da bi odlazak Rusije sa Međunarodne svemirske stanice ozbiljno utjecao na svemirski sektor u zemlji i nanio značajan udarac njenom programu letova s ​​posadom, što je glavni izvor ruskog ponosa.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

NASA-in rover snimio je nešto neobično na Marsu. To je sad nestalo

NASA-in rover snimio je nešto neobično na Marsu. To je sad nestalo

"Naravno, mi ćemo ispuniti sve naše obaveze prema našim partnerima, ali odluka da napustimo ovu stanicu nakon 2024. je donesena", rekao je Jurij Borisov, novi šef ruske svemirske agencije Roskosmos, predsjedniku Vladimiru Putinu, prema izvještaju Kremlja. njihovog sastanka.

"Mislim da ćemo do tada početi sa sastavljanjem ruske orbitalne stanice", dodao je Borisov, nazvavši to glavnim "prioritetom" domaćeg svemirskog programa.

„Dobro“, odgovorio je Putin.

ISS bi trebao biti povučen nakon 2024. godine, iako američka svemirska agencija NASA kaže da može ostati operativan najmanje do 2030. godine.

ISS je lansiran 1998. godine u vrijeme nade za saradnju između SAD i Rusije nakon njihovog takmičenja u svemirskoj utrci tokom Hladnog rata.

Sjedinjene Države su izjavile da su bile iznenađene tom objavom.

"To je nesretan razvoj s obzirom na kritičan naučni rad na ISS-u, vrijednu profesionalnu saradnju koju su naše svemirske agencije imale tokom godina", rekao je portparol State Departmenta Ned Price.

Bizarna fotografija s Marsa prikazuje nešto što izgleda kao 'vanzemaljska vrata'

Bizarna fotografija s Marsa prikazuje nešto što izgleda kao 'vanzemaljska vrata'

U izjavi za AFP, administrator NASA-e Bill Nelson rekao je da agencija "nije upoznata s odlukama nijednog partnera, iako nastavljamo graditi buduće sposobnosti kako bismo osigurali naše veće prisustvo u niskoj orbiti Zemlje".

Do sada je istraživanje svemira bilo jedno od rijetkih oblasti u kojima saradnja između Rusije i Sjedinjenih Država i njenih saveznika nije bila narušena tenzijama oko Ukrajine i drugdje.

'Kao stan jedne starice'

Rusija se u velikoj mjeri oslanja na uvoz svega, od proizvodne opreme do robe široke potrošnje, a očekuje se da će efekti zapadnih sankcija dugoročno izazvati haos na ekonomiju zemlje.

Stručnjak za svemir Vadim Lukashevich rekao je da svemirska nauka ne može cvjetati u zemlji pod velikim sankcijama.

"Ako ISS prestane da postoji 2024. godine, nećemo imati gdje da letimo", rekao je Lukaševič za AFP. "U pitanju je samo očuvanje letova s ​​ljudskom posadom u Rusiji, rodnom mjestu kosmonautike."

Ukazujući na rastuću naučnu i tehnološku izolaciju Rusije, Lukaševič je rekao da vlasti ne mogu planirati više od nekoliko mjeseci unaprijed i dodao da čak i ako Rusija izgradi stanicu u orbiti, to bi bio povratak u 1980-te.

"Bit će arhaičan, kao stan jedne starice, sa telefonom na dugme i gramofonom", rekao je.

Svemirski analitičar Vitalij Jegorov je na sličan način rekao da je skoro nemoguće izgraditi novu orbitalnu stanicu od nule za nekoliko godina.

"Ni 2024., ni 2025. ni 2026. neće biti ruske orbitalne stanice", rekao je Jegorov za AFP.

Dodao je da bi za stvaranje punopravne svemirske stanice bilo potrebno najmanje desetljeće "najizdašnijeg finansiranja".

Jegorov je rekao da je odlazak Rusije sa ISS-a značio da će Moskva možda morati da stavi na led svoj program letova s ​​ljudskom posadom "na nekoliko godina" ili čak "na neodređeno vrijeme".

Taj potez bi takođe mogao dovesti do toga da Rusija napusti svoju glavnu svemirsku luku Bajkonur, koju iznajmljuje od Kazahstana, rekao je Jegorov.

Ruske rakete Sojuz bile su jedini način da stignu do Međunarodne svemirske stanice sve dok SpaceX, kojim je upravljao milijarder Elon Musk, nije debitovao sa kapsulom 2020.

'Teško za restauraciju'

Sovjetski svemirski program može se pohvaliti brojnim ključnim dostignućima, uključujući slanje prvog čovjeka u svemir 1961. i lansiranje prvog satelita četiri godine ranije. Ovi podvizi ostaju glavni izvor nacionalnog ponosa u Rusiji.

Međutim, stručnjaci kažu da je Roskosmos sada sjena sebe i da je posljednjih godina pretrpio niz neuspeha, uključujući korupcionaške skandale i gubitak brojnih satelita i drugih svemirskih letjelica.

Borisov, imenovan sredinom jula, zamijenio je Dmitrija Rogozina, vatrenog političara poznatog po svojim bombastičnim izjavama.

Rogozin je ranije upozorio da bi ISS bez saradnje Moskve mogao deorbitirati i pasti na teritoriju SAD ili Evrope.

Kao mogući znak neslaganja s Borisovim, Vladimir Solovjov, glavni dizajner u proizvođaču svemirskih letjelica Energia, rekao je da Rusija ne treba žuriti da napusti ISS.

"Ako zaustavimo letove s ljudskom posadom na nekoliko godina, onda će biti veoma teško obnoviti ono što je postignuto", rekao je on za časopis Russky Cosmos.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije