NASA izgubila kontakt sa satelitom koji je trebao testirati lunarnu orbitu

1
Radiosarajevo.ba
NASA izgubila kontakt sa satelitom koji je trebao testirati lunarnu orbitu
Foto: NASA / Ilustracija

NASA je izgubila kontakt sa jednim od svojih satelita nakon što se oslobodio Zemljine orbite na putu do Mjeseca.

Mali CubeSat prekinuo je komunikaciju s Deep Space Networkom u utorak. DSN je NASA-ina radio antenska mreža koja podržava misije međuplanetarnih svemirskih letjelica, kao i neke u orbiti oko Zemlje, prenosi CNN.

CubeSat je Cislunar Autonomni Sistem Pozicioniranja Tehnološki Operacijski i Navigacijski eksperiment, također poznat kao CAPSTONE.

ZA (I PROTIV) BiH U NATO-u | Edin Subašić: Dilema između prosperiteta i bijede separatizma!

ZA (I PROTIV) BiH U NATO-u | Edin Subašić: Dilema između prosperiteta i bijede separatizma!

Šef NASA-e iznio nove teorije: Mogli bi postojati i drugi univerzumi

Šef NASA-e iznio nove teorije: Mogli bi postojati i drugi univerzumi

Tim Capstone radi na ponovnom uspostavljanju kontakta i razumijevanju uzroka problema, navodi se u saopštenju NASA-e. Oni imaju solidne podatke o putanji iz prvog potpunog i drugog djelomičnog prolaza svemirske stanice kroz Deep Space Network, navodi agencija u svom saopštenju.

"Ako je potrebno, misija ima dovoljno goriva da odgodi početni manevar korekcije putanje nakon razdvajanja za nekoliko dana", navodi agencija.

Satelit je napustio Zemljinu orbitu u ponedjeljak kako je planirano, označavajući važnu prekretnicu na njegovom četveromjesečnom putovanju do Mjeseca.

Oslanjat će se na sopstveni pogon i sunčevu gravitaciju do kraja svog putovanja. Gravitacija će omogućiti CubeSat-u da koristi znatno manje goriva da stigne do svog odredišta.

Misija je lansirana na raketi Electron kompanije Rocket Lab iz raketnog lansirnog kompleksa 1 na poluostrvu Mahia na Novom Zelandu 28. juna.

Cilj CubeSatsa je da uđe u izduženu orbitu, koja je skoro pravolinijska orbita, oko Mjeseca na najmanje šest mjeseci u istraživačke svrhe.

Orbita satelita će dovesti svemirsku letjelicu na 1.000 milja (1.609,3 kilometra) od jednog mjesečevog pola u njegovom najbližem prolazu i unutar 43.500 milja (70.006,5 kilometara) od drugog pola svakih sedam dana.

Tim se nada da satelit može održati svoju orbitu, što bi moglo omogućiti agenciji da lansira i postavi ispostavu u lunarnu orbitu pod nazivom Gateway. On bi igrao ključnu ulogu u njihovom programu Artemis tako što bi budućim svemirskim letelicama omogućio efikasan put do i od površine Mjeseca.

Uz to, mali satelit će također testirati svoje komunikacijske sposobnosti. Orbita pruža pogled na Zemlju, a istovremeno pokriva južni pol Mjeseca, koji je predviđena tačka sletanja astronauta Artemis 2025. godine.

CubeSat će također komunicirati s NASA-inom Lunarnom izviđačkom orbitom, koja kruži oko Mjeseca već 13 godina. Služit će kao referentna tačka za satelit i omogućiti naučnicima da izmjere udaljenost između dva svemirska objekta i gdje se CAPSTONE nalazi na nebu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije