Preminuo čovjek kojem je presađeno srce svinje

3
Radiosarajevo.ba
Preminuo čovjek kojem je presađeno srce svinje
Foto: University of medicine / David Bennet

Umrla je prva osoba na svijetu kojoj je presađeno srce od genetski modificirane svinje.

David Bennett, koji je imao terminalnu bolest srca, preživio je dva mjeseca nakon operacije u SAD-u.

No, stanje mu se počelo pogoršavati prije nekoliko dana, rekli su njegovi liječnici u Baltimoreu, a 57-godišnjak je preminuo 8. marta.

Troje tinejdžera se vozalo jednim romobilom po ulicama Sarajeva

Troje tinejdžera se vozalo jednim romobilom po ulicama Sarajeva

Preminuo je u Medicinskom centru Univerziteta Maryland, a pristao je primiti srce eksperimentalne svinje nakon što je odbijen s nekoliko lista čekanja da dobije ljudsko srce.

Nije jasno da li je njegovo tijelo odbacilo strani organ.

"Još ne znamo uzrok njegove smrti", rekla je glasnogovornica bolnice.

Bolnički dužnosnici rekli su da ne mogu dalje komentirati uzrok smrti, jer njegovi ljekari tek trebaju obaviti temeljit pregled. Planiraju objaviti rezultate u recenziranom medicinskom časopisu.

Dr. Bartley Griffith, kirurg koji je izvršio transplantaciju, rekao je da je bolničko osoblje "razoreno" gubitkom Bennetta.

Transplantacija srca bila je jedan od brojnih pionirskih postupaka posljednjih mjeseci u kojima su se organi genetski promijenjenih svinja koristili za zamjenu organa kod ljudi. Proces, nazvan ksenotransplantacija, nudi novu nadu za desetke tisuća pacijenata s bolesnim bubrezima, srcima i drugim organima, budući da postoji akutni nedostatak doniranih organa.

Transplantacija kod Bennetta se u početku smatrala uspješnom. Još uvijek se smatra značajnim korakom naprijed, jer svinjsko srce nije odmah odbačeno i nastavilo je funkcionirati više od mjesec dana, prošavši kritičnu prekretnicu za transplantirane pacijente.

Naučnici pokušavaju "proizvesti" svinje čije organe ljudsko tijelo ne bi odbacilo, što je istraživački napor koji je tokom protekle decenije dobio maha zbog novih tehnologija za uređivanje gena i kloniranja.

Srce dano gospodinu Bennettu potječe od genetski promijenjene svinje koju je nabavila Revivicor, kompanija za regenerativnu medicinu sa sjedištem u Blacksburgu. Svinja je imala 10 genetskih modifikacija. Četiri gena su inaktivirana, uključujući i onaj koji kodira molekulu koja uzrokuje agresivan odgovor ljudskog odbacivanja.

Drugi gen je također inaktiviran kako bi se spriječilo da svinjsko srce nastavi rasti nakon što je implantirano. Osim toga, šest ljudskih gena umetnuto je u genom svinje donora - modifikacije osmišljene kako bi svinjski organi bili podnošljiviji za ljudski imunološki sustav.

Bennetov sin izdao je saopćenje u kojem zahvaljuje bolnici i osoblju na njihovom iscrpnom trudu u ime svog oca.

"Nadamo se da ova priča može biti početak nade, a ne kraj", rekao je Bennett. "Također se nadamo da će ono što je naučeno iz njegove operacije koristiti budućim pacijentima i nadamo se jednog dana okončati nedostatak organa koji svake godine košta toliko života."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije