Historijska prekretnica u medicini: Svinjski bubreg presadili čovjeku!

4
Radiosarajevo.ba
Historijska prekretnica u medicini: Svinjski bubreg presadili čovjeku!
Foto: Pixabay.com / Ilustracija (na slici nije prikazan događaj opisan u tekstu)

Prvi put u historiji ljekari su uspješno transplantirali bubreg sa svinje na čovjeka i organ je, kažu, "odmah normalno funkcionirao".

Zahvat je izveden u septembru a uključivao je genetski modificiranu svinju i pacijenticu kod koje je proglašena moždana smrt u bolnici NYU Langone Health.

Kako je objavljeno, bubreg je pričvršćen na pacijenticine krvne žile u natkoljenici, izvan trbuha. Spomenuta svinja genetski je modificirana za uzgoj bubrega koji je ljudsko tijelo trebalo prihvatiti, što se na kraju i dogodilo.

Jurgen Klopp u velikim problemima: Povrijedio se jedan od najbitnijih igrača Liverpoola?

Jurgen Klopp u velikim problemima: Povrijedio se jedan od najbitnijih igrača Liverpoola?

"Sve je završilo bolje nego što sam uopće mogao očekivati. U puno slučajeva, bubrezi umrlih ljudi koje presađujemo ne rade odmah, treba im nekoliko dana ili čak sedmica da sve profunkcionira, ali ovo je odmah proradilo! Operacija je izgledala kao i svaka transplantacija koju sam ikad napravio od živog davatelja organa", rekao je dr. Robert Montgomery, direktor Instituta za transplantaciju bolnice NYU Langone.

Ovu medicinsku i naučnu prekretnicu komentirao je i dr. Dorry Segev, profesor transplantacijske kirurgije na Medicinskom fakultetu Johns Hopkins.

"Ovo je veliki napredak, velika, zbilja velika stvar. Međutim, potrebno je još istraživanja kako bi se potvrdila učinkovitost postupka. Moramo znati više o dugovječnosti organa", rekao je.

Neki istraživači vjeruju da bi se genetski modificirani svinjski bubrezi mogli početi transplantirati u ljude već za svega nekoliko mjeseci. No, ekipa koja stoji iza spomenute prve takve transplantacije zasad još uvijek prikuplja podatke i tek treba objaviti svoj završni rad sa svim relevantnim rezultatima.

"I dalje smo zabrinuti zbog činjenice da bi pacijentovo tijelo na kraju moglo odbiti novi bubreg, jer dugotrajno odbacivanje organa može se desiti čak i s dobro usklađenim donorskim organima ljudskoga podrijetla", izjavio je dr. David Klassen, glavni doktor organizacije United Network for Organ Sharing.

Ksenotransplantacija, ili proces presađivanja organa i tkiva između vrsta, tj. sa životinja na ljude, u prošlosti je uglavnom bio neučinkovit (u pitanju su bile čimpanze i svinje), no mnogi sad tehnologiju uređivanja gena vide kao ključ za buduće uspješne transplantacije.

Ovo će vjerojatno pokrenuti i niz pitanja koja se odnose na etiku uzgoja svinja sa svrhom vađenja njihovih organa, no mnogi naglašavaju kako se i bez toga samo u SAD-u godišnje zbog hrane ubije otprilike 100 miliona svinja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije