Novi Bing sa ChatGPT-om predstavlja konkurenciju Google-u

1
Radiosarajevo.ba
Novi Bing sa ChatGPT-om predstavlja konkurenciju Google-u
Foto: Facebook / Open AI

Koliko god neke tehnološke inovacije na početku zvuče uzbudljivo, njihov utjecaj u stvarnom svijetu često je teško primijetiti.

Ali kada je riječ o razvoju u nečemu poput internetske pretrage koju svi koristimo više puta dnevno, onda su promjene dramatične, to je nešto što će sigurno privući pažnju.

Takav je slučaj s najnovijom verzijom Microsoftovog pretraživača Bing, koji je sada ubrzan umjetnom inteligencijom, zahvaljujući vezi s vrlo popularnim alatom za generiranje sadržaja ChatGPT, piše USA Today.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Najnovija opcija na Twitteru: Tweetovi koje nikada nećete pročitati

Najnovija opcija na Twitteru: Tweetovi koje nikada nećete pročitati

Umjesto samo vraćanja liste veza za potencijalno relevantne web stranice kada kucate pitanje, nova verzija Binga može pružiti lako razumljiv sažetak svih informacija napisanih na jednostavnom engleskom ili jednom od preko 140 drugih jezika.

Za šta se koristi Microsoft Bing sa ChatGPT-om?

Zamislite da pretražujete TV sa velikim ekranom na osnovu kupovine ili planirate dnevni plan putovanja za petodnevni odmor, dva primjera iz stvarnog svijeta koje je kompanija koristila u svojoj jučerašnjoj demonstraciji, i zapravo dobijate natrag sve što želite da znate na jednom ekranu. To je ono što ova nova verzija Binga može učiniti.

U slučaju televizora, ne samo da daje preporuke, Bing koji pokreće AI također objašnjava zašto je napravio izbore koje je napravio, opisuje koje su karakteristike važne, itd. To je mnogo bolje iskustvo od klikanja na više pojedinačnih veza, dok pokušavamo pročitati članke ili recenzije proizvoda i dati smisao svemu tome. U stvari, može čak i sastaviti grafik gdje upoređuje ključne specifikacije ako to zatražite.

Plan putovanja je još bolji. Prikazao je preporuke gdje otići, jesti i zabaviti se, a zatim je pružio relevantne linkove za rezervaciju ili kupovinu karata. Ušteda vremena je fantastična, a kvalitet iskustva magičan.

Koliko god sve ovo zvuči sjajno, treba zapamtiti nekoliko ključnih tačaka. Prva je, naravno, činjenica da Microsoftov Bing ima mali, jednocifreni udio na tržištu tražilica, velika većina ljudi i dalje koristi Google za svoja pretraživanja.

I, da ne duljimo, Google je već najavio verziju svog Google pretraživača Bard sa poboljšanom umjetnom inteligencijom i prirodnim jezikom koji će biti dostupan vrlo brzo, iako je već naišao na izazove s preciznošću.

Pored toga, početna verzija poboljšane Bing pretrage radi samo na desktop računarima i Macovima, mobilna verzija za pametne telefone će doći kasnije.

Lista čekanja Binga

Microsoft također pokreće ograničenu probnu verziju usluge, a morat ćete se pridružiti listi čekanja prije nego što je kompanija otvori za milione drugih. Također, iako ne morate koristiti nadograđeni Edge pretraživač da biste koristili uslugu, određene funkcije, uključujući interaktivne funkcije dopisivanja, dostupne su samo s njim.

Konačno, kao i kod ChatGPT-a, nije zagarantovano da će svi rezultati sažetih podataka biti potpuno tačni u ovoj ranoj verziji, i dalje može biti grešaka.

Ipak, ono što postaje jasno nakon što ga počnete koristiti je da ovo Bing iskustvo koje pokreće AI konačno izgleda kao da računari postaju pametni. Drugim riječima, razumiju šta želite, a ne nužno ono što ste upisali.

Kako funkcioniše Bing algoritam?

Da bi se ovaj "ekspermintalni skok" dogodio, Microsoft je morao nadograditi čitav niz ključnih tehnologija. Ne samo da je kompanija dodatno proširila svoje partnerstvo sa OpenAI-om, kompanijom koja je ChatGPT dovela na tržište, Microsoft je također kreirao vlastiti AI model pod nazivom Prometheus, uključen u Azure cloud computing infrastrukturu i napravili su novu verziju svog Edge pretraživača.

Interaktivni dio iskustva za dopisivanje koji pokreće ChatGPT, do kojeg se lako može doći kroz novi sidebar u Edge pretraživaču, može generirati istu vrstu nevjerovatnog originalnog i sažetog sadržaja na "prirodnom" jeziku kao i postojeća verzija.

Želite precizirati detalje o zahtjevu za pretraživanje koji ste upravo napravili, generirati e-mail sa rezimeom rezultata ili pročitati lahko razumljiv sažetak teme pretraživanja?

Funkcija dopisivanja može to i više učiniti za nekoliko sekundi. Najbolje od svega, verzija ChatGPT-a koju koristi Microsoft je nadograđena koja nije javno dostupna nigdje drugdje.

Međutim, prava moć koja stoji iza iskustva leži u Prometheusu. Iako vama kao korisniku zapravo nikada nije vidljiv, on se nalazi na prednjoj strani procesa. Njegova funkcija je da odredi resurse potrebne za najbolji odgovor na određeno pitanje ili zahtjev koji postavljate. Kada to učini, onda odredi protok informacija kroz te elemente. Konkretno, može se uključiti u postojeći Bing indeks pretraživanja, a zatim koristiti svoje vlastite mogućnosti za unos odgovarajućih zahtjeva u ChatGPT, koji zatim generiše lako čitljiv i sažet odgovor.

Iako to zvuči kao interni detalj koji nije bitan, kombinacija Prometheusa i ChatGPT-a znači da možete iskoristiti i nedavne vijesti i informacije zajedno s mogućnostima prirodnog jezika ChatGPT-a u jednom rješenju.

Ovo je od ključne važnosti, jer se veliki jezički modeli poput ChatGPT-a sami obučavaju na web baziranim podacima, ali samo do određenog datuma, što znači da nemaju pristup najnovijim informacijama.

Ono što Microsoft radi sa svojim Prometheus AI motorom je iskorištavanje mogućnosti i tradicionalnih Bing pretraživanja i odgovora prirodnog jezika kako bi stvorio besprijekorno i ažurno rješenje koje kombinuje to dvoje.

Ako tražite novi i bolji način pretraživanja interneta, novi Bing.com svakako vrijedi isprobati. U stvari, to je tip stvari za koje, kada ga jednom isprobate, vjerovatno se nikada nećete poželjeti vratiti na tradicionalni način pretraživanja interneta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije