Nije šala, oprez! Ako skinete ovu fotografiju, mobitel će vam se pokvariti

Radiosarajevo.ba
Nije šala, oprez! Ako skinete ovu fotografiju, mobitel će vam se pokvariti
Foto: Gaurav Agrawal / Fotografija koja kvari mobitele

Krajem maja korisnike Android mobilnih uređaja neugodno je iznenadila greška zbog koje su im se kvarili digitalni ljubimci, a razlog nije mogao biti bizarniji.

Naime, ako su "skinuli" jednu specifičnu fotografiju pa je postavili kao pozadinu ekrana, uređaj bi upao u tzv. "petlju" iz koje nije mogao izaći, osim uz posebno navedene korake.

Nakon postavljanja ove fotografije, pametni telefon će se ‘srušiti’ i postati nesposoban za pokretanje i daljnji rad. Ekipa sa stranice Android Authority isprobala je ‘slučaj’, najprije su testirali postavljanje ove fotografije kao pozadinske na Huawei Mate 20 Pro pametni telefon, i tu nije bilo problema. Telefon je nastavio normalno funkcionirati bez ikakvih problema. No, drugi telefon na kojem su uradili isto – Google Pixel 2, odmah je blokirao. Pokušali su ponovno pokrenuti telefon, no ekran telefona se i dalje gasio. Na kraju je prikazao poruku u kojoj stoji da se telefon ne može pokrenuti te je ponuđena opcija za ponovni pokušaj restarta ili fabrički restart uređaja. Tek kada je telefon vraćen na fabričke postavke, problem je nestao.

Ipak, svi podaci s telefona bili su izgubljeni.

Isprva se mislilo da iza svega stoje jako domišljati hakeri, ali sve je zapravo obična slučajnost.

"Ne mogu vjerovati... Postavio sam na Flickr fotografiju jezera St. Mary u Nacionalnom parku Glacier (američka država Montana, op. a.) i vidio da je postala viralna, ali ne iz željenih razloga. Žao mi je, nije bilo namjerno", izjavio je za BBC Gaurav Agrawal, znanstvenik i amaterski fotograf iz San Diega.

Razlog za ovako nešto leži u činjenici da Android telefoni mogu koristiti samo sRGB kao pozadinske fotografije, ali ne i AdobeRGB ili ProPhoto RGB.

Inače bi pisalo kako fotografija ne odgovara formatom uređaju i ne bi je bilo moguće postavljati kao pozadinsku jer ima više od 255 RGB vrijednosti, ali Android 10 nema takvu provjeru i u Googleu će morati naći rješenje kako se ovako nešto više ne bi ponavljalo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije