Naučnik s Harvarda tvrdi da je otkrio dijelove vanzemaljske letjelice?!

0
Radiosarajevo.ba
Naučnik s Harvarda tvrdi da je otkrio dijelove vanzemaljske letjelice?!
Foto: Independent / Avi Loeb uvjeren je da nas posjećuju vanzemaljci

Avi Loeb, fizičar sa Univerziteta Harvard u SAD-u, izvukao je 50 sićušnih sferičnih željeznih fragmenata s dna Tihog oceana za koje tvrdi da bi mogli biti materijal s međuzvjezdanog vanzemaljskog svemirskog broda.

Loeb svoje otkriće povezuje s prolaskom vatrene kugle u januaru 2014. Meteor su promatrali senzori američkog ministarstva odbrane koji prate sve objekte koji ulaze u Zemljinu atmosferu. Zabilježeno je da je putovao brže od većine meteora i na kraju se "razbio" iznad južnog Tihog oceana u blizini Papue Nove Gvineje.

Podatke o objektu posjeduje NASA-in Centar za proučavanje objekata blizu Zemlje (CNEOS). Službeni naziv meteora je CNEOS 20140108, a naziva se i IM1 (međuzvjezdani meteor).

Unuka najbogatije žene na Balkanu: Kažu da izgleda kao Angelina Jolie, ljubila je poznatog fudbalera

Unuka najbogatije žene na Balkanu: Kažu da izgleda kao Angelina Jolie, ljubila je poznatog fudbalera

Prošlog mjeseca, posada na brodu nazvanom Silver Star krenula je u ekspediciju na Papuu Novu Gvineju s misijom izvlačenja fragmenata tajanstvenog meteora koji se srušio na Zemlju 2014. godine. Tokom dvosedmične ekskurzije tim je pretražio više od 160 kilometara oceanskog dna prije nego što je pronašao 50 sićušnih kuglica sastavljenih od metalne tvari za koju kažu da je neusporediva s bilo kojom postojećom legurom u našem Sunčevom sistemu.

Kuglice — koje su toliko minijaturne da im je potreban mikroskop da bi ih se vidjelo — zahtijevaju daljnje testiranje kako bi se utvrdilo jesu li prirodne ili "tehnološke". Ovisno o nalazima, objekti bi mogli biti prvi slučaj da je čovječanstvo pronašlo čvrste dokaze o međuzvjezdanim bićima. Drugim riječima - vanzemaljci.

"Naša otkrića otvaraju novu granicu u astronomiji proučavanja onoga što se nalazi izvan Sunčevog sistema putem mikroskopa, a ne teleskopa", rekao je Avi Loeb, koji je vodio ekspediciju kao njen glavni naučnik.

Loeb je 2019. identificirao međuzvjezdano podrijetlo meteora u radu koji je napisao zajedno sa studentom dodiplomskog studija Harvarda Amirom Sirajom. Tri godine kasnije, Svemirska komanda SAD-a dodatno je potvrdilo u pismu NASA-i 2022. da je objekt - koji se smatra međuzvjezdanim meteorom, IM1 - došao iz drugog solarnog sistema.

Ekspedicija vrijedna 1,5 milion dolara koju je vodio Loeb trebala je izvući fragmente preostale od eksplozije na dnu Tihog oceana na mjestu pada u blizini otoka Manus u Papui Novoj Gvineji. Fragmenti su privučeni magnetima pričvršćenih na njihov brod.

Posada je donijela 50 sferula na opservatorij Harvard Collegea na daljnje proučavanje. Tim se nada da će dovršiti preliminarnu analizu u tri laboratorija na Harvardu, u Njemačkoj i na Kalifornijskom univerzitetu Berkeley, čiji će nalazi, kako je Loeb rekao, biti uključeni u rad koji će biti dostavljen za objavljivanje u recenziranom časopisu unutar mjesec dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije