Naučnici na ljudskom embriju 'prepravili' gen koji uzrokuje nasljednu bolest

Radiosarajevo.ba
Naučnici na ljudskom embriju 'prepravili' gen koji uzrokuje nasljednu bolest
BBC / OHSU
Naučnici su prvi put uspješno uklonili dio štetnog DNK-a na genu koji uzrokuje nasljednu bolest srca.

Ovo je naučni uspjeh koji potencijalno otvara vrata sprečavanju oko 10.000 nasljednih bolesti uzrokovanih lošim genima.

U ovoj studiji su američki i južnokorejski naučnici dozvolili embrijima da se razviju punih pet dana, prije nego su zaustavili eksperiment. Iako je ovo ogroman uspjeh naučnika, ipak izaziva pitanje o etičnosti ovakvog postupka, piše BBC.

Timovi sa Univertiteta zdravstva i nauke u Oregonu i Sal Institutu, te Institutu osnovne nauke u Južnoj Koreji fokusirali su se na hipertropsku kardiomiopatiju koja utječe na jednu od petsto osoba. Uzrokovana je greškom u jednom genu i postoji pedeset posto šanse da se prenese dalje na dijete.

Sperma iz muškarca sa ovom bolešću injektirana je u zdrava donirana jajačca, te je taj gen odmah uklonjen. Čak 72 posto zdravih doniranih jajašaca oslobođeno je lošeg gena putem Crispr tehnologije (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats - alat koji liči na tzv. molekularne makaze).

Crispr je oštetio mutirani gen i uzrokovao da se kopira zdravi gen iz majčinih jajašaca, što znači da tehnologija radi samo kada postoji "zdrava" verzija gena.

Shoukhrat Mitalipov, jedan od autora studije, kazao je za Washington Post da je svjestan potrebe za širom etičkom i pravnom raspravom o genetičkoj modifikaciji ljudi. No, on smatra da se njegov tim ne bavi mijenjanjem gena, već - 'ispravljanjem'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije