Naučnici kreirali biohibridni stroj s "uzgojenim mozgom": Osjeća, reagira i kreće se po laboratoriju

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici kreirali biohibridni stroj s "uzgojenim mozgom": Osjeća, reagira i kreće se po laboratoriju
Foto: Prtscr / Youtube / Biohibridni robot

Roboti danas više nisu nešto iz naučno-fantastičnih filmova, već ih možemo susresti kako obavljaju različite zadatke. No, većina je tih današnjih robota još uvijek pod pod kontrolom algoritama i čipova.

A, šta kad bi njima upravljao "mozak"? Upravo su to željeli testirati naučnici s Cornella, koji su napravili robote kojima upravlja laboratorijski uzgojen "mozak". Zapravo se radi o gljivi, točnije miceliju čiji se urođeni električni signali koriste za kontrolu "biohibridnih" robota. Zvuči komplicirano?

Kako cijela stvar funkcionira objavili su u svom radu objavljenom u časopisu Science Robotics

Stiglo novo obavještenje iz sarajevskog Vodovoda: Situacija teška, poslali još jedan apel građanima

Stiglo novo obavještenje iz sarajevskog Vodovoda: Situacija teška, poslali još jedan apel građanima

"Ovaj rad je prvi od mnogih koji će koristiti carstvo gljiva za uzgajanje senzora okoliša i davanje signala komandi robotima kako bi poboljšali njihovu razinu autonomije. Uzgajajući micelij u elektronici robota, omogućili smo biohibridnom stroju da osjeti i reagira na okoliš. U ovom slučaju koristili smo svjetlo kao ulaz, ali u budućnosti će biti kemijski. Potencijal budućih robota mogao bi biti u tome da osjete kemiju tla u usjevima i odluče, na primjer, kada dodati više gnojiva", pojasnio je Rob Shepherd, profesor strojarstva i zrakoplovnog inženjerstva na Cornell Engineeringu i viši autor rada, piše Zimo.

Inspiraciju za razvoj robota naučnici često traže u životinjskom carstvu. No, takve je biološki složene sisteme u kombinaciji sa živim materijalom u stroju, teško održavati. S druge strane, micellije su podzemni, vegetativni dio gljive, i mogu rasti u izazovnim uslovima. Istovremeno imaju sposobnost osjetiti kemijske i biološke signale.

Ako razmišljate o sintetičkom sustavu – recimo, bilo kojem pasivnom senzoru – koristimo ga samo za jednu svrhu. Ali, živi sistemi reagiraju na dodir, reagiraju na svjetlost, reagiraju na toplinu, reagiraju čak i na neke nepoznanice, poput signala, rekao je Anand Mishra, naučni suradnik u Organic Robotics Lab -u i vodeći autor ovog naučnog rada. Zato mislimo, u redu, ako ste htjeli izgraditi buduće robote, kako oni mogu raditi u neočekivanom okruženju? Možemo iskoristiti ove žive sisteme, a na svaki nepoznati unos, robot će odgovoriti.

Ovo stvarno niste vidjeli do sada: Naučnici proizveli vještačku kožu

Ovo stvarno niste vidjeli do sada: Naučnici proizveli vještačku kožu

Mishra je surađivao s nizom interdisciplinarnih istraživača jer izgradnja ovakvog robota, u kojem će zajednički funkcionirati gljiva i stroj, zahtijeva puno različitog znanja.

Sistem koji je razvio sastoji se od električnog sučelja koje blokira vibracije i elektromagnetske smetnje te tačno bilježi i obrađuje elektrofiziološku aktivnost micelija u stvarnom vremenu. Tu je i kontroler inspiriran centralnim generatorima uzoraka – svojevrsnim neuronskim krugom. U suštini, sistem čita neobrađeni električni signal, obrađuje ga i identificira ritmičke skokove micelija, zatim pretvara tu informaciju u digitalni kontrolni signal, koji se šalje motorima zaduženima za pokretanje robota.

Izgrađena su dva biohibridna robota: mekani robot u obliku pauka i robot s točkovima.

Roboti su obavili tri eksperimenta. U prvom su se kretali poticani prirodnim kontinuiranim skokovima u signalu micelija. Zatim su istraživači stimulirali robote ultraljubičastim svjetlom, što je uzrokovalo promjenu hoda, pokazujući sposobnost micelija da reagira na okolinu. U trećem scenariju, istraživači su uspjeli u potpunosti nadjačati izvorni signal micelija.

Ova vrsta projekta ne odnosi se samo na upravljanje robotom, pojasnio je u objavi za medije Mishra. Također se radi o stvaranju istinske veze sa živim sistemom. Jer kad jednom vidite signal, shvatit ćete i što se događa. Možda taj signal dolazi od neke vrste stresa. Dakle, vidite fizički odgovor, jer te signale ne možemo vizualizirati, ali robot radi vizualizaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije