Multifaktorska autentifikacija (MFA) putem smartphonea postaje sve nesigurnija

0
Radiosarajevo.ba
Multifaktorska autentifikacija (MFA) putem smartphonea postaje sve nesigurnija
Foto: Twitter / MFA Ilustracija

Napadači ciljaju identitete korisnika sa sve sofisticiranijim phishing tehnikama, budući da kompromitirani kodovi znatno olakšavaju infiltraciju u IT sistem organizacije.

Oslanjanje samo na šifre za zaštitu identiteta sada je praktično poziv na cyber napad. Čak 82% upada u sistem uključuje korištenje ukradenih vjerodajnica kroz phishing (mrežna krađa identiteta).

Jačanje autentifikacije dodatnim faktorima (tzv. multifaktorska autentifikacija ili MFA) zbog čega je nezaobilazna praksa za sve ulazne tačke u organizaciju – od VPN-a, preko e-pošte i dijeljenja datoteka do poslovnih aplikacija koje pokrivaju financijsko računovodstvo, ERP, CRM, itd.

Novi detalji pretresa u Općini Stari Grad: Privedene tri osobe, poznati identiteti

Novi detalji pretresa u Općini Stari Grad: Privedene tri osobe, poznati identiteti

Uglavnom se implementira MFA pomoću smartphone aplikacije koja djeluje kao autentifikator. Na taj način korisnik odobrava autentifikaciju putem push obavijesti pametnog telefona čim pokuša pristupiti s drugog uređaja određenoj aplikaciji (out-of-band autentifikacija). Od Google autentifikatora do Microsoft autentifikatora, danas smo svi naviknuti na ove out-of-band metode.

Međutim, napadači od nedavno rutinski zaobilaze ovakav MFA. Koristeći attacker-in-the-middle proxy tehnike (AitM) i tzv. prompt bombing, ovaj popularni način višefaktorske autentikacije postaje ranjiv na phishing napade.

Nastavlja se niz: Još jedna zemlja zabranjuje društvenu mrežu TikTok na službenim uređajima

Nastavlja se niz: Još jedna zemlja zabranjuje društvenu mrežu TikTok na službenim uređajima

Nedavni napadi i upješne krađe kredencijala kod tvrtki kao što su Uber, Twilio, Mailchimp, Cloudflare i mnogih drugih potvrđuju da su nove tehnike zaobilaženja MFA široko rasprostranjene. Zbog ovih relativno nedavnih razvoja događaja, nije čudno da Američka agencija za kibernetičku sigurnost i sigurnost infrastrukture (CISA) sada savjetuje svim organizacijama da hitno implementiraju MFA otporan na krađu identiteta (phishing-resistant MFA).

Infografika 1

Glavne slabosti out-of-band MFA autentifikacije

Konkretno, napadači učinkovito iskorištavaju dvije ključne slabosti out-of-band MFA autentifikacije putem push notifikacije na pametnom telefonu:

1.Prijavljuje li se korisnik na legitimnu web stranicu?

Korisnici su navedeni da pristupe lažnoj stranici koja ima isti izgled i dojam kao originalna (npr. 0ffice.com umjesto office.com), a koja prima i proslijeđuje sve web zahtjeve korisnika i odgovore s legitimnog servera (eng. attacker-in-the-middle). Mobilni push autentifikator po definiciji nije svjestan pristupa li korisnik stranici preko AitM servera koji krade vjerodajnice. Ako korisnik to ne primijeti i odobri zahtjev za autentifikaciju, vjerodajnice i pristupni tokeni bit će ukradeni.

2.Pokreće li doista korisnik autentikaciju?

Napadač može pokrenuti zahtjev za autentikacijom koji će rezultirati push notifikacijom na korisnikovom telefonu. Korisnika se može navesti da odobri takav push zahtjev čak i ako ne pristupa aplikaciji ili nije u blizini uređaja koji zahtijeva pristup. U osnovi, napadač šalje niz takvih upita i računa na zamor ili grešku korisnika koji će prihvatiti i odobriti push notifikaciju (eng. prompt bombing). Dakle, ne provjerava se fizička prisutnost na uređaju.

MFA otporan na krađu identiteta rješava ove probleme premještanjem (ili bolje rečeno, vraćanjem) autentifikacije na isti uređaj na kojem se korisnik prijavljuje (umjesto out-of-band pristupa kao što je push na pametnom telefonu). U praksi to znači ili autentifikator integriran u uređaj (prijenosno računalo sa sustavom Windows) ili zasebni fizički token (povezan s uređajem putem USB-a ili NFC-a/Bluetootha).

Infografika 2
Foto: Bug.hr: Infografika 2
Infografika 3
Foto: Bug.hr: Infografika 3

MFA autentifikacija otporna na phishing

Trenutno su zastupljene dvije metode MFA autentikacije otporne na phishing:

1.FIDO2/Webauthn token:

Podržavaju ga sve glavne platforme (Windows, Google, Apple) i integriran je u sve glavne preglednike. To ga čini prikladnim za scenarije mobilnih i prijenosnih računala, uz posebnu pozornost posvećenu antiphishingu (vidi dolje).

2.PKI token:

Tradicionalna tehnika temeljena na kriptografiji javnog ključa nudi snažnu autentifikaciju, ali često podrazumijeva klijentski softver čije je održavanje komplicirano u kontekstu organizacije. Također, ima slabu podršku za mobilne scenarije. PKI je također nezaobilazan za digitalno potpisivanje i enkripciju sadržaja (e-pošte, datoteka itd.).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije