Litijum- jonske baterije će postati efikasnije: Ključ je u ovom gelu

0
Radiosarajevo.ba
Litijum- jonske baterije će postati efikasnije: Ključ je u ovom gelu
Foto: Pexels / Ilustracija / Baterije

Litijum-jonske baterije bi uz pomoć novog gela mogle da postanu efikasnije i bezbjednije. To je rezultat istraživanja njemačkih hemičara.

Litijum-jonske baterije se brže pune od drugih tipova baterija, a njihova primjena je raznovrsna. Međutim, one nisu potpuno bezopasne, potvrđuje Wolfgang Binder iz istraživačke grupe za makromolekularnu hemiju Univerziteta Martin Luther. "Elektroliti u kojima se transportuju joni za struju između elektroda jesu lako zapaljivi, što može da dovede do oštećenja baterije, požara i eksplozije", kaže Bindner.

Zbog toga je on, zajedno sa koleginicom Anjom Marinov, sebi dao zadatak da baterije učini bezbjednijim. "Razvili smo polimer kojim se pune baterijske ćelije. U toj supstanci je elektrolit vezan, a joni i dalje mogu slobodno da cirkulišu između elektroda", objašnjava Marinov. „Punjenje ima konzistentnost gela, kombinuje veliku sposobnost provođenja koje imaju tečnosti i termičku stabilnost, kao i robustnost polimera."

Svečano otvoren most Hercegovina: Veliki infrastrukturni korak za Bosnu i Hercegovinu

Svečano otvoren most Hercegovina: Veliki infrastrukturni korak za Bosnu i Hercegovinu

Dugotrajnija i efikasnija baterija

Baterije koje se pune gelom nisu novost, ali litijum-jonske baterije su do sada proizvođene drugačije. „U dosadašnjim litijum-jonskim baterijama tečni elektroliti formiraju pri prvom punjenju stabilizujući sloj na elektrodama, koji je odlučujući za djelotvornost i životni vijek baterije", kaže Marinov. "Ali, kod gela kao elektrolita potreban nam je potpuno novi dizajn." Jonska konstrukcija u polimeru riješila je problem.

Wolfgang Bindner objašnjava da su time baterije postale dugovječnije i djelotvornije: „Dosadašnje litijum-jonske ćelije imale su kritičnu granicu za stabilnost elektrolita od 3,6 volta. Naši novi elektroliti u obliku gela su stabilni i preko granice od pet volta", kaže Bindner i dodaje da gel može relativno jednostavno da se reciklira kada bateriji istekne životni vijek.

Ipak, put do industrijske proizvodnje nove baterije je dugačak. Najprije će morati da se sprovedu dugoročne studije o njihovim osobinama, piše Deutsche Welle.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije