Kompanija Elona Muska lansirala najmoćniju raketu na svijetu

0
Radiosarajevo.ba
Kompanija Elona Muska lansirala najmoćniju raketu na svijetu
Foto: Prtscr / Youtube / Lansiranje najjače rakete na svijetu

SpaceX-ov Falcon Heavy - najjača operativna raketa na svijetu - vinula se danas u nebo, prvi put od sredine 2019.

Raketa je lansirana u 14:41 po našem vremenu, iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy na Floridi, povlačeći satelite u svemir za potrebe američke vojske u tajnoj misiji nazvanoj USSF-44.

Falcon Heavy debitirao je 2018. uz veliku pompu jer je CEO SpaceX-a Elon Musk odlučio lansirati svoj osobni Tesla Roadster kao testni teret prilikom lansiranja. Auto je još uvijek u svemiru, putujući duguljastom stazom oko Sunca koja se okreće sve do Marsove orbitalne putanje.

Meteorolozi za večeras najavili snijeg, evo u kojim dijelovima Bosne i Hercegovine će padati

Meteorolozi za večeras najavili snijeg, evo u kojim dijelovima Bosne i Hercegovine će padati

Od te prve testne misije, SpaceX je lansirao još samo dvije misije Falcon Heavy, obje 2019. Jedna je poslala glomazni satelit za TV i telefonske usluge u orbitu za Arabsat sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji, a druga je isporučila seriju eksperimentalnih satelita za SAD Ministarstvo odbrane.

Raketa nije lansirana od 2019. jer velika većina SpaceX-ovih misija ne zahtijeva pojačanu snagu Falcon Heavyja. SpaceX-ova radna raketa Falcon 9, s druge strane, lansirala je gotovo 50 misija samo ove godine.

Nakon današnje misije, SpaceX je pokušala vratiti samo dva pojačivača prvog stepena rakete Falcon Heavy - visoke bijele šipke koje su spojene zajedno kako bi raketa dobila veću snagu pri polijetanju.

Musk najavio stvaranje "super aplikacije": Šta to zapravo znači?

Musk najavio stvaranje "super aplikacije": Šta to zapravo znači?

Kao što je planirano, centralni booster je ostavljen da zaroni u okean, gdje će i ostati, saopćila je Komanda svemirskih sistema američke vojske.

U prošlosti je SpaceX pokušavao vratiti sva tri raketna pojačivača natrag na sletne platforme na kopnu i na moru kako bi se mogli obnoviti i ponovno upotrijebiti u budućim misijama. To se pokušava kako bi se smanjili troškove misije. Ipak, kompanija još nije uspjela način da ih spasi sve tri.

O misiji USSF-44 nema mnogo javno dostupnih informacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije