Anonimno surfanje neće vas zaštititi od prevara na internetu

0
Radiosarajevo.ba
Anonimno surfanje neće vas zaštititi od prevara na internetu
Foto: Unsplash.com / Pretraživanje na internetu/Ilustracija

Većina nas barem ponekad surfa webom i internetom u potrazi za sadržajima koje ne bismo rado ili dobrovoljno podijelili s drugim ljudima, ukućanima ili radnim kolegama. 

Digitalni trag koji ostavljate prilikom pretraživanja i surfanja možete ukloniti na tradicionalan način, stalno brišući povijest pretraživanja i internetske kolačiće, piše Tportal

Ako vam je to prevelika gnjavaža, većina web preglednika nudi anonimni način rada koji može automatski sakriti ono što radite. Taj način rada svakako ima svojih prednosti, ali i ograničenja

Nestao pripadnik Oružanih snaga BiH nakon što je priveden: Porodica moli za bilo kakvu informaciju

Nestao pripadnik Oružanih snaga BiH nakon što je priveden: Porodica moli za bilo kakvu informaciju

Anonimni način rada i pregledanja interneta dostupan je u najpopularnijim web preglednicima danas, kao što su Googleov Chrome, Microsoftov Edge i Mozillin Firefox.

Uključite li ga, ti će preglednici prestati spačavati vaše lične podatke, odnosno podatke po kojima vas je moguće prepoznati i locirati, kao i potencijalno osjetljive podatke poput korisničkih imena i šifri za razne servise.

Manji obim prikupljanja podataka također znači da će kompanije koje koriste ciljano oglašavanje imati manje materijala na raspolaganju kako bi vam prikazale oglase sadržajem i temom bliže onome što vas zanima u danom trenutku. Sve navedeno može biti gledano kao prednost ili nedostatak.

Anonimno surfanje donijet će vam nešto veći nivo sigurnosti i zaštite osjetljivih podataka, ali vaš preglednik neće pamtiti šifre i web adrese pa ćete ih morati stalno ponovo tipkati, a oglasi će češće biti općeniti nego personalizirani.

Anonimni način rada neće vas zaštititi od pokušaja prevare phishingom, upada dovoljno vještih hakera i kompjuterskih virusa. Također, anonimno surfanje ne prikriva podatke o surfanju više nego obično kad su u pitanju policija, vlasti i tome slično.

Bavite li se nelegalnim aktivnostima, razmjerno će lako doći do potrebnih podataka ukaže li se potreba za tim. Ako ne radite nešto nelegalno, ne trebate se zabrinjavati zbog toga.

Najbolje će poslužiti ako dijelite svoj kompjuter s nekim i ne želite da ta osoba u nekom trenutku vidi u koje ste sve kutke weba zavirili, piše Make Use Of.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije