Grupa studenata napravila električni automobil koji obara rekord

0
Radiosarajevo.ba
Grupa studenata napravila električni automobil koji obara rekord
Foto: Screenshot/Instagram / TUfast Eco Team

Prije nekoliko godina, 70 studenata sa Tehničkog univerziteta u Munchenu u Njemačkoj započelo je izradu električnog automobila koji su nazvali 'Muc022'.

Automobilu je trebalo dvije godine da se napravi, a kasnije ga je još deset studenata modificiralo još jednu godinu, prije nego što je stavljen na test koliko bi mogao izdržati s jednim punim punjenjem 4. septembra 2023.godine.

Auto jednosjed je modificiran nakon učešća na raznim drugim takmičenjima u električnim automobilima kako bi bio što lakši i imao veću bateriju sa snagom od 15,5 kilovat-sati.

Cijene u Neumu veće za 10-15 posto, trenutna popunjenost hotela na 70 posto

Cijene u Neumu veće za 10-15 posto, trenutna popunjenost hotela na 70 posto

Automobil je prvi put krenuo na probnu vožnju 4. septembra u 14:28 sati, prema Guinnessovoj knjizi rekorda . Iako pod 'krenut', mislimo da je automobil vožen po praznom hangaru na aerodromu u Munchenu, nasuprot studentima - poznatim kao TUfast Eco Team - koji su krenuli na javne puteve.

Test je završen 9. septembra u 10:02 ujutro nakon što je automobil vozio ukupno 99 sati, ali koliko je daleko automobil na kraju prešao?

Poznati Youtuber izvršio eksperiment sa Cybertruckom, pokazao da li može kroz vodu

Poznati Youtuber izvršio eksperiment sa Cybertruckom, pokazao da li može kroz vodu

Pa, s jednim punim punjenjem, dokazano je da Muc022 traje nevjerovatnih 2574 kilometara - da budemo precizni. Da se to razbije, za svaki kilovat električne energije vozilo prijeđe ogromnih 165 km.

I da to još više stavimo u kontekst, prema Energy Sageu: "Najmanji kapacitet Tesline baterije (u modelu 3) će trajati 421 km  s jednim punjenjem. Najveći domet koji Tesla nudi je 651 km za jedno potpuno punjenje njihove baterije Model S."

Dakle, u suštini, vozilo koje su napravili studenti, izbacilo je Muskov očajni motor iz parka. Prototip Muc022 i tim studenata naknadno su nagrađeni Guinnessovim svjetskim rekordom za najveću udaljenost električnim vozilom s jednim punjenjem (nesolarno).

Bryan Jimenez je prokomentirao na stranici Ginisove knjige rekorda: "Osjećam da je to bio veliki uspjeh, pokazati potencijal elektromobilnosti u budućem transportu, pokazati koliko se energije može regenerirati iz recikliranih materijala i pokazati kako mala grupa kreativnih pojedinaca udruživanje može postići veći napredak od velikih, dobro finansiranih korporacija.

"Imao sam privilegiju da budem jedan od vozača ove trke za obaranje svetskog rekorda, i iako sam odigrao samo malu ulogu, osećam da je prava pobeda bila u tome da drugima dam pregled šire vizije koju neki od nas vizionari imaju, i to sa sobom nosi potencijal da učini svijet boljim mjestom".

Dodao je da je baterija korištena u vozilu navodno 'litijum-ionska LiCoO2', prenosi Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije