EMA odobrila Pfizerovu vakcinu za djecu od 5 do 11 godina - ovo su detalji

0
Radiosarajevo.ba
EMA odobrila Pfizerovu vakcinu za djecu od 5 do 11 godina - ovo su detalji
Foto: EPA-EFE / Vakcinacija djece Pfizerovim cjepivom

Odbor za humane lijekove EMA-e (CHMP) u Europskoj uniji preporučio je odobrenje proširenja liste indikacija za Pfizerovu vakcinu protiv infekcije COVID-19 (Comirnaty) kako bi se ista mogla dati i djeci u dobi od 5 do 11 godina.

Vakcina, koje su razvili BioNTech i Pfizer, već je odobrena za upotrebu kod odraslih i djece u dobi 12 i više.

Kako je saopćeno, doza Comirnatya koja će se davati djeci u dobi od 5 do 11 godina, bit će niža od one koja se daje osobama koje imaju 12 i više godina (10 µg u usporedbi s 30 µg).

Detalji optužnice protiv policajaca koji su pretukli dječaka Ajdina: Udarali ga, prijetili oružjem

Detalji optužnice protiv policajaca koji su pretukli dječaka Ajdina: Udarali ga, prijetili oružjem

Kao i u starijoj dobnoj grupi, daje se kao dvije injekcije u mišiće nadlaktice, u razmaku od tri sedmice.

Navode da je glavna studija na djeci u ovoj dobi istraživala učinkovitost Comirnatya na gotovo 2000 djece u dobi od 5 do 11 godina koja nisu imala znakove prethodne infekcije. Ova su djeca primila ili vakcinu ili placebo (lažna injekcija). Od 1305 djece koja su primila cjepivo, troje je razvilo COVID-19 u usporedbi sa 16 od 663 djece koja su primila placebo.

To znači da je u ovoj studiji cjepivo bilo 90,7 posto činkovito u prevenciji simptomatskog COVID-19 (iako bi prava stopa mogla biti između 67,7% i 98,3%).

Najčešće nuspojave kod djece u dobi od 5 do 11 godina slične su onima u osoba u dobi od 12 i više godina. Oni uključuju bol na mjestu uboda, umor, glavobolju, crvenilo i oticanje na mjestu injekcije, bol u mišićima i groznicu. Ti su učinci obično blagi ili umjereni i poboljšavaju se unutar nekoliko dana nakon cijepljenja.

CHMP je stoga zaključio da dobrobiti vakcine za djecu u dobi od 5 do 11 godina nadmašuju rizike, osobito u onih sa stanjima koja povećavaju rizik od teške bolesti COVID-19. CHMP će sada poslati svoju preporuku Europskoj komisiji, koja će donijeti konačnu odluku.

Kako radi Pfizerova vakcina

Comirnaty radi tako što priprema tijelo da se brani od infekcije COVID-19. Sadrži molekulu zvanu glasnička RNK (mRNA, eng) koja ima upute za stvaranje šiljastog proteina. Ovo je protein koji se nalazi na površini virusa SARS-CoV-2 i koji virus koristi da uđe u naše ćelije.

Kada se osobi dâ vakcina, neke od njenih ćelija će pročitati "upute" i privremeno proizvesti šiljasti protein. Imunološki sistem osobe će tada prepoznati ovaj protein kao strani i proizvoditi antitijela i aktivirati T ćelije (bijele krvne stanice) da ga napadnu.

Ako osoba kasnije dođe u kontakt s virusom SARS-CoV-2, njen imunološki sistem će ga prepoznati i biti spreman braniti tijelo od njega. mRNK iz vakcine ne ostaje u tijelu već se razgrađuje ubrzo nakon cijepljenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije