Cyber sigurnost kompanija ključna za uspješno poslovanje

0
Promotivni tekst
Cyber sigurnost kompanija ključna za uspješno poslovanje
Foto: Udruženje 'e-Transformacija' / Ilustracija

Sve kompanije nastoje podići obim svoje sigurnosti kroz ulaganja u fizičku zaštitu objekata, ali često previđaju činjenicu da opasnost danas ne prijeti samo od fizičkih provala, već podjednako ako ne i više od cyber napada.

Unatoč tome ulaganja u zaštitu od cyber kriminala i dalje su nedostatna, a prijetnje su sve veće. Potvrđuje to i Semir Dedić, predsjednik Udruženja "e-Tranformacija" koji kaže da je Bosna i Hercegovina među najugroženijim državama kada su u pitanju cyber napadi, te da se samo u proteklih šest mjeseci bilježi u prosjeku 1530 napada sedmično, u poređenju sa 931 napadom u našoj regiji.

"Hakeri postaju sve sofisticiraniji, koriste napredne tehnologije kako bi ciljali preduzeća svih veličina. Naročito su mala i srednja preduzeća postala privlačne mete zbog svoje često neadekvatne zaštite u polju cyber sigurnosti. Mala i srednja preduzeća mogu pretpostaviti da je manja vjerovatnoća da će biti ciljani u poređenju sa većim korporacijama, ali ovo je opasna zabluda. Hakeri prepoznaju da manje kompanije mogu imati manje resursa posvećenih sigurnosti, što ih čini ranjivim i potencijalno lakšim plijenom. Štaviše, mala i srednja preduzeća često imaju vrijedne podatke i imovinu koju kriminalci nastoje iskoristiti", kaže Dedić.

Posljedice uspješnog cyber napada na MSP mogu biti razorne. Osim neposrednih finansijskih gubitaka, koji mogu biti značajni, postoje dugoročne implikacije kao što su narušena reputacija, gubitak povjerenja kupaca i pravne posljedice zbog gubitka ili ugrožavanja tajnosti podataka. U nekim slučajevima, preduzeća su bila prisiljena trajno ugasiti svoje poslovanje kao rezultat cyber incidenta, a takvih pojava bilo je i u Bosni i Hercegovini, iako se o tome rijetko govori.

Samir Dedić
Foto: Udruženje 'e-Transformacija': Samir Dedić

Prepoznajući ove probleme Udruženje "e-Tranformacija" odlučilo se aktivno angažirati na edukaciji i podizanju svijesti o značaju cyber sigurnosti, koja je neodvojivi dio ukupne digitalne transformacije. O tome kakve sve opasnosti prijete i kako ih uspješno prevladati, govorit će se i ove godine na trećem po redu Cyber Security Summit-u , koji će se održati 16. i 17. novembra 2023. godine u Hotelu Tarčin Forest Resort, u organizaciji Udruženja "e-Transformacija".

Cyber Security Summit dio je projekta Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH/EU4DigitalSME, kojeg sufinansiraju Evropska unija i vlada SR Njemačke. Projekat ima za cilj stvoriti povoljno okruženje za mala i srednja preduzeća (MSP) kako bi uspješno provodila digitalizaciju i inovacijske transformacije. Kroz pristup inovativnim tehnologijama, vještinama i uslugama projekat doprinosi ojačavanju digitalnog ekosistema u BiH. Cyber sigurnost značajna je komponenta na putu digitalizacije institucija i preduzeća u BiH.

"Jasno je da mala i srednja preduzeća ne mogu priuštiti da ignorišu sve veću prijetnju cyber napada i želja nam je", kaže Dedić, da i ovogodišnji Samit ponudi jedinstvenu platformu na kojoj će se govoriti ne samo o problemima, već i o najboljim praksama odgovora na prijetnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije