CDC upozorio: COVID može povećati rizik za ozbiljnu bolest kod djece

1
Radiosarajevo.ba
CDC upozorio: COVID može povećati rizik za ozbiljnu bolest kod djece
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Čini se da djeca koja se oporave od COVID-19 imaju znatno veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 1 ili tipa 2, prema novoj studiji CDC-a objavljenoj u petak.

U jednom skupu podataka, otkrili su povećanje od 30 posto novih slučajeva dijabetesa među djecom. 

"To je veliko povećanje rizika", rekla je za New York Times Sharon Saydah, glavna autorica studije i istraživačica CDC-a.

Bećirović i Komšić u New Yorku: 'Važno usvojiti rezoluciju kako bi se zaštitila istina o Srebrenici'

Bećirović i Komšić u New Yorku: 'Važno usvojiti rezoluciju kako bi se zaštitila istina o Srebrenici'

Porast dijabetesa tipa 1 i tipa 2 zabilježen je među onima koji su bili bolesni od COVID-19, ali i onima koji su bili asimptomatski slučajevi, ali su bili pozitivni.

Istraživači nisu sigurni hoće li dijabetes tipa 2 nakon COVID-19 biti hronično stanje ili privremeni problem koji se rješava budući da su djecu pratili tek oko četiri mjeseca.

U isto vrijeme, rekla je Saydah, rezultati ukazuju na važnost cijepljenja sve djece koja ispunjavaju uslove za vakcinisanje protiv COVID-19, korištenja maski i distanciranja kako bi se zaštitila najmlađa djeca koja još ne ispunjavaju uvjete, te dugog praćenja djece.

"Zaista je važno da i pedijatri i roditelji budu svjesni znakova i simptoma dijabetesa kako bi svojoj djeci mogli postaviti dijagnozu", rekla je za novine.

Najčešći znakovi i simptomi uključuju pojačanu žeđ, učestalo mokrenje, pojačanu glad, nenamjeran gubitak težine, bol u želucu, mučninu, povraćanje i umor.

Tokom pandemije, infekcija COVID-19 bila je povezana s pogoršanjem simptoma dijabetesa, a oni s dijabetesom suočeni su s većim rizikom od teške bolesti COVID-19.

Osim toga, nekoliko studija je otkrilo povećan rizik od dijabetesa među odraslim osobama koje su imale COVID-19, a i europski su istraživači izvijestili o povećanom riziku od dijabetesa tipa 1 među djecom.

Međutim, studija CDC-a prva je koja je otkrila povećani rizik za obje vrste dijabetesa.

COVID-19 može oštetiti organske sisteme koji uključuju rizik od dijabetesa, rekli su istraživači. Virus također može izravno napasti stanice gušterače i uzrokovati stres i visok šećer u krvi tokom infekcije te promijeniti metabolizam glukoze. Povećanje težine povezano s pandemijom i sjedilačko ponašanje također bi mogli igrati ulogu u eskalaciji predijabetesa u dijabetes.

"Partnerske agencije i kliničari na terenu trebali bi biti svjesni dugoročnih posljedica i nadzirati osobe mlađe od 18 godina u mjesecima nakon infekcije SARS-CoV-2 na pojavu novog dijabetesa", napisali su istraživači.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije