Ovo je 12 najguglanijih riječi tokom predsjedničke kampanje

Radiosarajevo.ba
Ovo je 12 najguglanijih riječi tokom predsjedničke kampanje
/ CNN
Mnogo smo naučili tokom ovogodišnjih izbora za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Između ostalog, koje su veličine Trumpove ruke, da Trumpovi tornjevi poslužuju najbolji taco... No, Amerikanci su željeli saznati i nešto drugo, značenje nekoliko riječi koje su Donald Trump i Hillary Clinton koristili za vrijeme svoje kampanje.

Riječi su pretraživali na online rječniku Merriam Webster - njih 58 (Pogledajte cijeli spisak ovdje).

Izdvojili smo najtraženijih 12: 

1. Trumpery - Bezvrijedna besmislica, riječ koja postoji od 15. stoljeća. Postala je posebno popularna skupa sa Trumpovom kandidaturom, obzirom da se podudara sa njegovim prezimenom.

2. Presumptive - Otmjenija riječ za probable/mogućno (moguće), također vezana za Trumpovu kandidaturu jer je postala popularna za 504 posto nakon njegove pobjede u Indiani.

3. Glass ceiling - Riječ vezana za Hillary Clinton, koja opisuje nepravedni sistem koji sprečava određene grupe da dobiju dobre poslove zbog rase, spola... Često je koristila tu riječ u kampanjama i 2008. i 2016. 

4. Plagiarism - Riječ koja se ovaj put veže za Melaniju Trump, Donaldovu suprugu, obzirom da je optužena da je plagirala govor Michelle Obama, supruge Baracka Obame, predsjednika SAD-a proteklih osam godina. 

5. Oligarhija i socijalizam - Kandidat Demokratske stranke koji je parirao Clinton, Bernie Sanders je natjerao Amerikance da potraže ove riječi nakon što ih je koristio u govoru za Hillary Clinton. "Hillary će nominirati sudije Vrhovnog suda koji će okončati oligarhiju (vlast u rukamamanje grupe koja vlada svojim sebičnim interesima) kojoj se okrenula ova zemlja". Riječ socijalizam (u političkoj teoriji - velike industrije pod vlašću vlade, a ne individualaca i kompanija) se pojavila nakon što je kazao za sebe da je demokratski socijalista.

6. Redacted - Kada je FBI počeo istraživati Hillaryine emailove, Amerikanci su požurili saznati šta znači riječ koju su koristili. Znači redigovanje/uređivanje nekog teksta, u nekim slučajevima i cenzura.

7. Bigot - Donald Trump je nazvao Hillary Trump osobom punom predrasuda. Stigla je iz francuskog jezika i označavala je "praznovjernod religijskog licemjera"

8. Hombre - Španska riječ za muškarca, čija je potraga porasla za 120.000 posto nakon što je Trump iskoristio u posljednjoj predsjedničkoj debati.

9. Braggadocious - Pretjerani pokušaj da neko zvuči hrabro ili ponosno. Ova rijel se rijetko koristila još u 17. stoljeću i tada je bila skraćena na "braggart".

10. Deplorables - Riječ koja je opisivala pristalice određenog kandidata. Tako je Clinton kazala da se Trumpove pristalice mogu staviti u jednu košaru, "rasiste, seksiste, ksenofobe, homofobe...". Deplorables - nešto loše što izaziva strah, gađenje, cenzuru.

11. Locker-room talk - Priča iz svlačionice, ovaj izraz je postao popularan nakon što je u javnost procurila snimka na kojoj Trump vrijeđa žene.

12. Nasty - Da, na kraju je ova kampanja bila jako "zločesta". Tačniji prevod ide ovako: Nešto neugodno za vidjeti, namirisati, okusiti; nešto nepristojno i uvredljivo. Trump je jedne prilike kazao kako je Hillary "nasty woman" jer želi povećati poreze. Stoga je ova riječ postala pobjednik pretraživanja na online rječniku Merriam Webster, piše CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije